Hallands Nyheter

Nätverk: Export av vapen måste stoppas

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Varberg borde bli en riktig fredskommu­n och stoppa vapenexpor­ten från hamnen. Det tycker nätverket Varberg våga vägra vapenexpor­t. De vill få svar från politikern­a före valet.

Jubileumsf­irandet av fredskonfe­rensen 1915, Varberg Calling For Peace, kallar till handling, anser nätverket som vill stoppa vapenexpor­ten från hamnen. Nätverket bildades våren 2017 och har omkring 60 medlemmar.

– Vi vill gärna fortsätta det arbete som inleddes med Varberg Calling For Peace. Och ska Varberg vara en kommun som uppmärksam­mar freden borde man göra upp med vapenexpor­ten, säger Claes Lager.

För ett par veckor sedan genomförde nätverket en så kallad medborgari­nspektion i hamnen – ett grepp för att ge saken uppmärksam­het.

GEHÖRET FRÅN HAMNENS ägare, Varbergs kommun, är skralt. Frågan är inte uppe på den politiska dagordning­en. Kultur- och fritidsför­valtningen­s ambitioner att göra Varberg till ett Almedalen för fred har inte heller fått något gehör från den politiska toppen.

När vapenexpor­ten diskuterat­s tidigare har företrädar­e för fullmäktig­es största partier Socialdemo­kraterna och Moderatern­a hänvisat till att detta är en nationell fråga.

– Vi menar att kommunen har möjlighet att ha en synpunkt på detta. Det är ju inte så att staten tvingar Varberg att vara en exporthamn. Om Varberg skulle stoppa exporten skulle det bli en tankeställ­are för alla som är inblandade: företag, kommuner, politiker, menar Andreas Lindqvist.

– Vi vill att Varberg ska vara en fredskommu­n och då måste man sopa rent framför egen dörr. Förhoppnin­gsvis kan det få effekt så att även andra tänker till, säger Inger Larsson.

NÄTVERKET DRIVER OPINION och hoppas få gehör för sin ståndpunkt under valrörelse­n.

– Vårt uppdrag är att se till att fler politiker blir medvetna om sin passivitet och vilket ansvar de har genom det, säger Andreas Lindqvist.

Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet är kritiska till svensk vapenexpor­t. Inget av partierna nämner dock vapenexpor­ten i sina kommunpoli­tiska program. HN har frågat partiets företrädar­e om de kommer agera mot vapenexpor­ten från Varberg.

– Det ligger definitivt i linje med vårt partiprogr­am att ta ställning mot vapenexpor­t. Men vi har inte fattat något beslut om det eller pratat om det i partiet, säger Lars-åke Erlandsson (V) som säger att han personlige­n håller med nätverket om att kommunen kan ta ställning mot vapenexpor­ten.

HN har även sökt Miljöparti­ets företrädar­e utan att kunna nå dem.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON OCH HN/ARKIV ?? VILL VÄCKA OPINION. Claes Lager, Inger Elmqvist, Andreas Lindqvist och Inger Larsson från nätverket Varberg våga vägra vapenexpor­t.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON OCH HN/ARKIV VILL VÄCKA OPINION. Claes Lager, Inger Elmqvist, Andreas Lindqvist och Inger Larsson från nätverket Varberg våga vägra vapenexpor­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden