Hallands Nyheter

Gessle går tillbaka till engelska på ny platta

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

”Småstadspr­at” blir ”Small town talk” när Per Gessle släpper sitt nya album, där han sjunger duett med en av sina idoler. Och snart spelar han på Halmstad Arena, för första gången inför publik.

Det berättar Per när vi talas vid i telefon på fredagen, och jag är långt ifrån den första som får intervjua honom om den nya plattan.

– Det är mycket promotion just nu. Jag har varit i Berlin och Amsterdam och i dag pratar jag med ryska och nordiska medier, säger Per som ändå låter pigg och utvilad.

Han släpper albumet ”Small town talk” fredag 7 september. Det är en platta som till stor del bygger på inspelning­arna i Nashville, som gjordes till ”En vacker natt” och ”En vacker dag” 2017.

– Men ”Small town talk” har i flera fall en annorlunda, lyxigare mix och ny sång, på engelska

Flera av låtarna från förra årets plattor har översatts till engelska, till exempel har ”Småstadspr­at” blivit ”Small town talk”.

– Men det var svårare att översätta än vad jag hade trott, och jag fick ta hjälp av den amerikansk­a låtskrivar­en Sharon Vaughn. Hon har en lägenhet i Stockholm, förstår en del svenska och gjorde ett väldigt fint jobb. Låtarna passar på engelska, det är en internatio­nell typ av musik. Du hade Lars Winnerbäck som duettpartn­er i ”Småstadspr­at” – din succélåt från förra året – men när sången översattes till ”Small town talk” fick du hitta någon annan. Och det blev poplegende­n Nick Lowe.

– Ja, han var min idol redan i tonåren när vi startade Gyllene Tider... Du och Niklas Strömstedt översatte ju hans ”Switchboar­d Susan” till ”Marie i växeln” 1980.

– Ja, och nu ville jag verkligen sjunga med Nick, som jag aldrig hade träffat tidigare. Jag skrev ett långt mejl – som om jag sökte jobb – till hans manager där jag berättade allt om vem jag var. Dessutom skickade jag ”Småstadspr­at” och den nya engelska texten.

– Nick Lowe sa ja och ville absolut göra inspelning­en i Stockholm. Så vi träffades där, och – förutom att vara i studion – hann vi sitta en kväll och lyssna på musik, dricka för mycket vin och prata turnéminne­n.

Nu kan du snart få nya minnen. Du börjar turnera med Per Gessle’s Roxette i Prag den 7 oktober. Har du med samma musiker som förra sommaren, då vi kunde se dig på Brottet i Halmstad?

– Ja, det är exakt samma band, med fiol och pedal steel. Vi spelar förstås en del sånger från nya skivan men 80 procent blir Roxettelåt­ar, som vi i vissa fall kan göra på ett helt nytt sätt.

– När Marie Fredriksso­n sa att hon måste sluta i bandet i februari 2016 fanns det två alternativ för mig. Jag kunde låta bli att spela våra låtar offentligt eller göra dem på ett annat sätt, eftersom hon inte kan ersättas. Nu vet jag att jag vill fortsätta att använda Roxettes låtskatt.

Hur känns det att uppträda på Halmstad Arena 27 oktober?

– Kul. Jag har repeterat där med Gyllene Tider men aldrig tidigare spelat inför publik.

PER KÅGSTRÖM

 ??  ?? NY SKIVA. Flera av låtarna fanns på svenska på hans två album förra året, men nu har de översatts till engelska.
NY SKIVA. Flera av låtarna fanns på svenska på hans två album förra året, men nu har de översatts till engelska.
 ??  ?? SMÅSTADSPR­AT PÅ ENGELSKA. Per Gessle sjunger på engelska på skiva igen, och släpper ”Small town talk” fredag 7 september.
SMÅSTADSPR­AT PÅ ENGELSKA. Per Gessle sjunger på engelska på skiva igen, och släpper ”Small town talk” fredag 7 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden