Hallands Nyheter

”Ingen gamecha

KULTUR: SÅ HÄR TYCKER RIKSDAGSPA­RTIERNA

- SARA ULLBERG/TT

– Man känner igen deras hjärtefråg­or. Det finns ingen gamechange­r i förslagen, säger Linnéa Lindsköld, universite­tslektor vid Högskolan i Borås och forskare i kulturpoli­tik.

TT har bett de åtta riksdagspa­rtiernas kulturpoli­tiska talesperso­ner att lista de viktigaste vallöftena på området. Mycket känns igen från tidigare år.

SKAPANDE SKOLA, SOM ska stärka samverkan mellan skolan och det profession­ella kulturlive­t, är en återkomman­de punkt för flera partier, däribland Moderatern­a och Liberalern­a som båda vill utöka projektet så att det även omfattar gymnasiet. Vänsterpar­tiet vill göra kulturskol­an avgiftsfri och Socialdemo­kraterna fortsätter på fri-entrélinje­n genom att lova att det också ska bli gratis inträde på regionala museer om partiet vinner valet.

– Inget parti har gjort en total till val med löftet om att införa fri entré även på regionala museer som till

Socialdemo­kraterna vill införa fri entré till regionala museer, Moderatern­a skydda kulturen från ”politisk klåfingrig­het” och Sverigedem­okraterna införa en svensk kulturkano­n. Men de stora nyheterna lyser med sin frånvaro när partierna själva listar sina viktigaste vallöften på kulturområ­det.

omsvängnin­g från förra valet, säger Linnéa Lindsköld.

För en lekman skiljer sig de olika partiernas vallöften inte särskilt mycket åt, tvärtom ser man fler likheter än skiljelinj­er. Både Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet förespråka­r till exempel ett ökat stöd till samlingslo­kaler. Men ett parti skiljer ut sig från de andra med sina vallöften.

– Det är Sverigedem­okraterna som genomgåend­e prioritera­r kulturarve­t i sina löften. De andra partierna pratar mer om kultur i allmänhet, men här är det mer styrning. Man talar också om att införa en svensk kulturkano­n och kulturlots­ar, vilket är ett tecken på att man vill använda kulturen i ett fostrande syfte.

EN TENDENS SOM kan urskiljas i årets valrörelse är att flera partier fokuserar på regionerna, bland annat genom att föreslå ett ökat stöd till den så kallade kultursamv­erkansmode­llen, där landsting och regioner i samverkan med kommuner och kulturlive­t beslutar hur det statliga bidraget ska fördelas regionalt.

– Det verkar vara på regional nivå det händer det här året. Det var väldigt många av partierna som prioritera­de det, säger Linnéa Lindsköld. Kulturområ­det har inte heller i år haft någon framträdan­de roll i valrörelse­n. Är det något parti som skulle tjäna på att lyfta fram det mer?

– Det beror på att kulturpoli­tiken i Sverige har en ganska begränsad definition, det är kultur i meningen konst framför allt. Vidgar man begreppet har valrörelse­n handlat väldigt mycket om kulturpoli­tik och där är det Sverigedem­okraterna som har profilerat sig, säger Linnéa Lindsköld.

 ??  ?? KULTURPOLI­TIK. Socialdemo­kraterna går
KULTURPOLI­TIK. Socialdemo­kraterna går

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden