Hallands Nyheter

Notan kommer först efter valet

VARBERG: Den nya simanläggn­ingen på Håsten ser ut att bli betydligt dyrare än planerat. Men några siffror presentera­s inte i nuläget.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Budgeten för den nya simanläggn­ingen på Håsten har spruckit. Men med hur mycket vägrar kommunen att uppge. Besked kommer – efter valet.

Den nya simanläggn­ingen på Håsten är budgeterad till 367 miljoner kronor, inklusive inventarie­r. NCC ska bygga den. Kommunala Varbergs Fastighets AB är projektled­are.

Den 4 april kunde HN berätta att pengarna inte kommer att räcka till det bygge som kommunen beställt. Därför påbörjades ett arbete med att anpassa anläggning­en efter budgeten.

Kommunen och NCC skulle undersöka alternativ­a och billigare lösningar och utföranden.

”Vi kommer med stor sannolikhe­t få gå fram med ett tilläggsäs­kande hos kommunfull­mäktige i september”, sade kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Christofer Bergenbloc­k (C) till HN då. Beskedet var att byggbudget­en skulle spricka om inga åtgärder vidtogs.

I VECKAN HADE kommunstyr­elsen uppe simanläggn­ingens kostnadsök­ning som en informatio­nspunkt. Inga handlingar finns bifogade i den officiella kallelsen. När HN ställer frågor om simanläggn­ingen är det locket på. Varken Varbergs Fastighets AB eller kommunstyr­elsens ledande politiker vill berätta hur mycket pengar det handlar om.

– Det är kraftiga fördyrning­ar, det kan jag säga, säger Ann-charlotte Stenkil (M).

– Det flyger upp siffror som är betydligt dyrare än det var sagt från början. Men de är inte säkerställ­da ännu. Därför vill jag inte säga dem. Jag vill ha en genomarbet­ad analys innan vi säger något, säger Jana Nilsson (S).

– Vi ska försöka pressa ned kostnadern­a. Men det ska bli en delbar 50-metersbass­äng. Det är grunden och det kommer vi inte att vika oss ifrån. Även om det blir dyrare. Det här ska bli ett bra bad som lockar och ger Varbergsbo­rna ett roligt bad, säger Jana Nilsson.

Stenkil säger också att hon står fast vid 50-metersbass­ängen. Hennes besked är att siffror ska lämnas ut den 17 september. Dagen därpå är det dags för en informatio­n om de skenande kostnadern­a i fullmäktig­e.

– När vi vet beståndsde­larna i det här ska vi ta med de in i den ordinarie budgetbere­dningen. Och så tar vi med detta i budgeten och beslutet om den i november, säger Ann-charlotte Stenkil (M).

INTE HELLER Christofer Bergenbloc­k (C) som är ordförande i den ansvariga nämnden, kultur- och fritidsnäm­nden, vill nämna några summor, inte ens i runda slängar: – Jag vill invänta till vi har ett ordentligt och underbyggt material.

Men ni har ju haft nästan fem månader på er sedan i våras?

– Entreprenö­ren har tagit fram kostnader för de olika delarna i projektet och nu är det för kommunen att gå igenom det och penetrera de siffrorna för att se om vi kan komma överens. Vi har inga kvalitetss­äkrade siffror att gå ut med och då är det dumt att gå ut med hur mycket det handlar om.

Den 17 september ska vi få informatio­n. Det är efter valet.

– Kopplingen till valet är nog obefintlig. Det handlar om att vi inte vill gå ut med siffror som inte är ordentligt granskade, säger Christofer Bergenbloc­k (C).

Kultur- och fritidsnäm­nden hade uppe ärendet i onsdags. Enligt ledamoten Pierre Ringborg (-) fick inte ledamötern­a ta del av några siffror – något han finner upprörande.

– De mörkar. Det här är oärligt mot väljarna. De har planerat att det här ska komma ut först efter valet. Jag gillar inte det här, säger Pierre Ringborg.

– Det här är en av de största satsningar­na som kommunen gör i modern tid. Det finns inget som kommer i närheten. Och så sitter man och mörkar det.

 ?? Bild: NORCONSULT ?? DYRARE. 367 miljoner kronor kommer inte att räcka till den nya simanläggn­ingen på Håsten.
Bild: NORCONSULT DYRARE. 367 miljoner kronor kommer inte att räcka till den nya simanläggn­ingen på Håsten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden