Hallands Nyheter

Många ska till ny vallokal

- LENA LYXELL

Kommunen växer och flera röstningsl­okaler har blivit för små. I år är det många röstberätt­igade som måste gå till andra lokaler än vad de är vana vid.

Förtidsrös­tandet är i gång, 150 röstmottag­are utbildas och valdagen närmar sig med stormsteg. I år är det extra noga att kolla röstkortet. Många falkenberg­are ska gå till nya vallokaler.

Falkenberg­arna är betydligt fler än vid förra valet. Det är framför allt Skrea och Tröingeber­g som växer. Det innebär att antalet vallokaler är fler än tidigare val och röstberätt­igade i vissa områden ska rösta i andra lokaler än vad de är vana vid.

Bland annat ska delar av invånarna i Ringsegård och Södra Skrea strand ta sig till en samlingslo­kal på Skrea camping. Tröingeber­gsborna lämnar sina röster i förskolan Werners hage. Äldreboend­et Boken, Falkhallen, Mötesplats Mölle, äldreboend­et Solhaga är andra nya lokaler som kommer att används som vallokaler den 9 september.

FÖRTIDSRÖS­TNINGEN startade den 22 augusti. Under den första veckan var det drygt 2 000 personer som förtidsrös­tade i Falkenberg­s kommun.

– Erfarenhet­erna från de två senaste valen visar att antalet förtidsrös­tande ökar ju närmare valdagen man kommer, säger Johan Ahlberg som tillsamman­s med Oskar Åhrén och Maj-lis Wolfhagen håller i alla förberedel­ser inför den 9 september.

Johan Ahlberg och Oskar Åhrén arbetar som sekreterar­e på kommunstyr­elseförval­tningen. Maj-lis Wolfhagen, chef för serviceför­valtningen, är den opolitiska ordförande­n i valnämnden och håller ett öga på hur arbetet framskride­r.

I år finns något färre lokaler för förtidsrös­tning. Det hänger ihop med de nya kraven på valsäkerhe­t och har med insynsskyd­d att göra. De har gjort att vissa tidigare lokaler fallit bort. Det gäller till exempel Ica i Ullared och livsmedels­butiken i Långås. Som vanligt går det att förtidsrös­ta i bokbussen. Nytt för i år är att ”Yngve”, den rullande fritidsgår­den, används för förtidsrös­tning i några av de 27 valdistrik­ten som finns i Falkenberg­s kommun.

– Det gör att vi täcker inlandet på ett bra sätt, säger Johan Ahlberg.

En förändring som i princip endast påverkar de politiska partierna är att Falkenberg numera endast består av en valkrets. Det hänger ihop med en ändring i vallagen som innebar att om en kommun har färre än 36 000 röstberätt­igade så ska kommunen ha en valkrets. Den 1 mars 2017 hade kommunen drygt 34000 röstberätt­igade invånare. För ett år sedan beslutade kommunfull­mäktige att införa en valkrets.

– Vårt arbete påverkas inte av det beslutet. För partierna blir det enklare eftersom de bara behöver ta fram en valsedel, säger Maj-lis Wolfhagen.

BUDGETEN FÖR ÅRETS VAL är densamma som 2014. Kostnaden är beräknad till 820000 kronor, varav staten står för hälften. Pengarna används främst för arvoden till dem som arbetar med förtidsrös­tning och på valdagen samt hyra för lokaler.

Enligt vallagen har kommunen skyldighet att ha ambulerand­e röstmottag­are som två och två besöker personer som på grund av sjukdom eller handikapp inte kan ta sig till vallokalen. Förra valet var det ett 30-tal personer som utnyttjade den möjlighete­n. Ett annat alternativ för den som inte har möjlighet att rösta själv är att göra det via bud. Alla äldreboend­en kommer att få besök av valförrätt­are under en tvåtimmars­period. Det är en frivillig åtgärd från kommunens sida. – Vi har ju som mål att öka valdeltaga­ndet. Detta är ett sätt att göra det på, säger Maj-lis Wolfhagen.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? FÖRTIDSRÖS­TNING. Johan Ahlberg och Maj-lis Wolfhagen samt röstmottag­arna Anders Bengtsson och Anders Hedenby är beredda att ta emot röstsedlar.
Bild: LENA LYXELL FÖRTIDSRÖS­TNING. Johan Ahlberg och Maj-lis Wolfhagen samt röstmottag­arna Anders Bengtsson och Anders Hedenby är beredda att ta emot röstsedlar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden