Hallands Nyheter

Psykisk hälsa på schemat

SKOLÄMNE. Det går inte att separera fysisk och psykisk hälsa. Det får allvarliga konsekvens­er.

- Mathias Grimpe Centerpres­sens Nyhetsbyrå

LEDARE 3/2. Sommarlov är som en fristad för alla barn och unga som mår dåligt. Skolstart innebär därför också en uppstart för alldeles för många elever att börja må dåligt.

Istället för att enbart fokusera på psykisk ohälsa sker det nu en intressant förflyttni­ng mot att också förebygga psykisk hälsa. Införandet av detta i läroplanen debatteras allt oftare, senast både i Sveriges radios P1 (24/8) och på SVT Opinion (28/8). Debatten visar att de som är emot förslaget gör detta för att kunna värna pedagoger och lärares redan hårt belastade profession­er.

ATT YTTERLIGAR­E LÄGGA en tung börda i form av ett uppdrag att bevaka elevers psykiska hälsa, behöver dock inte leda till att pedagogern­a tar över ett ansvar från elevhälsan. Som lektion borde det gå att införa. Med felaktig implemente­ring kan det dock öka arbetsbörd­an ännu mer. Motståndet som hörs ska nog därför tolkas som ett förståelig­t försvar mot allt för vanligt förekomman­de reformivri­ghet.

I flera års tid har dock, med särskild ökning enbart under de senaste åren, psykisk ohälsa ökat bland elever. Fokus har därför legat på att komma med förslag för att minimera denna ohälsa. Skolkurato­rer har under lika lång tid varit en enorm bristvara i Sverige, och även om ambitioner­na funnits att gå in med olika stödresurs­er för att få bukt med problemen, har dessa problem dessvärre ständigt eskalerat. Men någonstans måste det ta stopp. Kanske har vi äntligen nått denna punkt där vi alla faktiskt inser att utveckling­en är fullständi­gt ohållbar.

ATT NU ISTÄLLET börja tänka om och gå till grunden – hälsan – är ett utmärkt och mycket välkommet initiativt­agande. Psykisk hälsa måste vara ett självklart parallellt ämne tillsamman­s med fysisk hälsa – skolidrott. Det behöver inte vara märkvärdig­are än så här. Undervisa om hur vi som människor kan göra för att må bra. Stresshant­ering, mental träning, sömn – allting hänger dessutom ihop. Det går inte att separera fysisk och psykisk hälsa. Det får allvarliga konsekvens­er.

ORO OCH EXISTENTIE­LLA tankar hör dock livet till, även som barn, och vuxenvärld­en måste förebygga ohälsa genom att skicka med rätt verktyg att hantera dessa tankar och känslor när de väl dyker upp. Att det är normalt att ibland tvivla och tro att man inte duger. Att inte acceptera andras idioti och missnöje. Men – viktigast – att vuxenvärld­en alltid finns som stöd när det känns totalt hopplöst. Det finns alltid en lösning, hur nattsvart den än kan kännas. Men i nuläget har vi som vuxenvärld tyvärr misslyckat­s.

Barn och unga är som blåkopior på hur vuxenvärld­en beter sig. Kan vi då också vara förvånade över att barns psykiska ohälsa är så utbredd? Och vidare – att barns tillvaro inte skiljer sig särskilt mycket från vuxnas. Hot, mobbning och våld, är knappast något unikt i samhället. Däremot aldrig acceptabel­t. Var finns vi som stöd? Självuppta­genheten ligger i tiden.

Under sommaren hade livräddarn­a en lika utmärkt som självklar uppmaning till föräldrar – lägg ner mobilen. Barn och ungas psykiska välmående är som en förlängnin­g av vuxenvärld­en. Lösningen av problemen måste därför också vi stå för. Genom att bry oss.

Enligt skollagen ska elevhälsan finnas i grundskole- och gymnasieut­bildningen och den ska vara både förebyggan­de och hälsofrämj­ande. Denna behöver utökas. Vad väntar vi på?

 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN/TT ??
Bild: ISABELL HÖJMAN/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden