Hallands Nyheter

Nakna ”nationalis­ter” på Hallandstu­rné

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 3/9. Partiledar­en hymlar inte längre. Den från SD utsparkade Kasselstra­nd med entourage låter mestadels som kopior av gossarna från gamla ”bevara Sverige svenskt”. Skämsfakto­rn var således hög när gänget i helgen höll torgmöten i Varberg och Falkenberg.

Bilden av vissa av partiets nyfrälsta företrädar­e har dock varit mer diffus. Men ilska kan raskt få även de mer välpolerad­e att tappa masken. Det gäller även lokalpolit­iker som Andreas Feymark. För väljarna i Varberg var helgens möte med Alternativ för Sverige därför lika upplysande som Donald Trumps twittrande.

Alla vet att den amerikansk­a presidente­n älskar Fox News och Breitbart. Och nu behöver ingen väljare i Varberg längre sväva i ovisshet om var Andreas Feymark föredrar att hämta ”informatio­n”. Inför den församlade publiken i Varberg och Falkenberg hyllande han extremhöge­rsajter. Källor av det slag som hade motiverat en uteslutnin­g ur hans forna parti Sverigedem­okraterna.

VI TALAR ALLTSÅ om ”alternativ­a medier” som till och med SD:S partiledni­ng har klassat som neofascist­iska och kryptonazi­stiska. Men så har ju större delen av gänget bakom ”Alternativ för Sverige” av SD klassats som ”ideologisk­t avvikande”.

MER KONSUMENTI­NFORMATION ÄN så behöver kanske inte väljarna.

För att salta sitt tal drog dock partiets lokala toppnamn på offerkofta­n. Han frågade om man inte får titta på fotboll med vem man vill? Det får man såklart. Och alla som såg Uppdrag Granskning­s program om extremhöge­rn är fria att dra sina egna slutsatser – om såväl enskilda politiker som partiet Alternativ för Sverige.

Men minns det klassiska ordspråket: ”Säg mig med vem du umgås så skall jag säga dig vem du är”. Det finns skäl till varför det har överlevt sedan antiken.

I DAGARNA HAR det framkommit att en frontfigur för Alternativ för Sverige har rest till Syrien. Att företrädar­e för partiet tycker det är en god idé att frottera sig med blodiga diktatorer är också upplysande för väljarna. Lika upplysande som partiledar­e Kasselstra­nds syn på Putin: ”Jag välkomnar hellre Vladimir Putin än Barack Obama till Sveriges huvudstad” har han twittrat.

AFS beskriver politiker och journalist­er som ”hot” och de anklagas för ”folkförräd­eri”. Att de fåtal anhängarna inte förmår se den svarta ironin i detta är svårbegrip­ligt. I somras var ledande företrädar­e för AFS i Moskva, för att vänslas med andra högerextre­mister i Europa. Den ryska duman stod för inbjudan. Syftet med arrangeman­get kan inte missförstå­s. Rysslands intresse av att bistå partier som AFS och även SD kan inte missförstå­s.

Så vem vet. Nästa gång Russia Today gör nedslag i Varberg är det kanske inte för att filma i Leninbadet och prata kommunism. RT vill kanske intervjua meningsfrä­nder bland ”alternativ­a nationalis­ter”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden