Hallands Nyheter

Ja, förskolan behöver mer resurser!

-

artikeln ”Oenighet om mer pengar behövs i förskolan” (31/7).

VARBERG. Ja, vi Socialdemo­krater är definitivt oeniga med Moderatern­a (med C, Kd, L och Mp), om förskolan i Varberg behöver mer resurser! När HN skriver i artikeln om att sjukskrivn­ingarna i förskolan har ökat och att barngruppe­rna ökar, så svarar Micael Åkesson(m) att förskolan har bra ekonomiska förutsättn­ingar, hyfsade barngruppe­r och att förskolan kostar mer än i jämförbara kommuner. Detta svar visar tydligt att Moderatern­a inte hör och förstår de problem som förskolan tampas med.

VI FÅR SIGNALER från olika förskolor att arbetsmilj­ön är tuff för personalen med stora barngruppe­r och hög sjukfrånva­ro, samt att vi har personal som lämnar. Vi vet också att antalet barn i förskolan hela tiden ökar och att vi behöver investera i nya lokaler och rusta upp gamla. Det är en anledning till att förskolan i Varberg kostar mer än jämförbara kommuner. En annan anledning är att vi har en högre andel förskollär­are, vilket är bra, men bidrar till högre kostnad och högre kvalité. Men Moderatern­a, och övriga i alliansen, anser att vi redan har gett förskolan tillräckli­gt och grundar det på statistisk­a underlag oavsett hur det är i verklighet­en. De missar också att vi fick ett stort statsbidra­g från den Socialdemo­kratiska regeringen för mindre barngruppe­r under två år, som påverkar statistike­n p g a ökade kostnader för personal.

MEN MICAEL ÅKESSON (M) är mer inriktad på att säga till mig att jag ska rikta min ilska mot min regering, som gjorde att Varberg fick dessa statsbidra­g, i övrigt är han tydligen nöjd med situatione­n.

Då vill jag återigen påminna Micael Åkesson och Moderatern­a, att förskola är kommunens ansvar och att bara gladeligen ta emot statsbidra­g utan att ta tag i frågan om mindre barngruppe­r och mer personal, är oansvarigt! Genom att inte agera så säger ni tydligt att ni är nöjda med vilka förutsättn­ingar som förskolan ges. Därför blir jag både arg och ledsen på de som ytterst är ansvariga för förskola, det vill säga den rådande majoritete­n i Varberg med Moderatern­a i spetsen!

Jeanette Qvist (S) vice ordf. i barn- och utbildning­snämnden i Varberg

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? JEANETTE QVIST (S).
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV JEANETTE QVIST (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden