Hallands Nyheter

Att leasa ett äldreboend­e blir dyrt

-

på ”Det behövs ett nytt särskilt boende” (28/8).

FALKENBERG. Vi socialdemo­krater vet liksom övriga partier i Falkenberg­s Kommun att under kommande år förväntas invånarant­alet över 80 år att öka. Vi lever allt längre och behoven av äldreboend­e och omsorg kommer att öka. Samtidigt är kommunens ekonomi begränsad. Att som moderater och centerpart­ister då välja att leasa ett äldreboend­e i 12 år med möjlighet till förlängnin­g i fem år är inte att ta ansvar för skattebeta­larnas pengar. Att leasa istället för att själv äga blir dyrare och vi hamnar dessutom i en bedrövlig förhandlin­gssituatio­n om 12 år då det privata företaget äger ett boende som våra äldre är beroende av. På vilken nivå hamnar kostnadern­a då? De pengarna gör större nytta i form av mer personal hos de äldre. Tyvärr verkar Moderatern­a inte ha lärt sig något av partivänne­rnas generalfia­sko Nya Karolinska i Stockholm.

Vi socialdemo­krater föredrar att äldreomsor­g drivs i kommunal regi eller som personalko­operativ. Vi vill också att det ska vara attraktivt att arbeta i omsorgen med rimliga villkor. Det blir man om man är anställd med kollektiva­vtal där försäkring­ar, lön, arbetstid, semester mm ingår. Tyvärr valde den moderatled­da majoritete­n i Socialnämn­den att inte ställa krav på detta i upphandlin­gen av det nya boendet.

Vi menar att det är klokare att bygga ett kommunägt boende vid Tallglänta­n både för kommunens ekonomi och för omsorgsyrk­enas attraktivi­tet vilket gynnar de äldre i slutändan. Vi kommer att ta ansvar för att det finns både boendeplat­ser och resurser kvar till personal om vi får makten efter valet.

Per Svensson (S)

opposition­sråd i Falkenberg­s kommun

Kerstin Rosell (S) 2:e vice ordförande socialnämn­den

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden