Hallands Nyheter

Förskolan är visst prioritera­d

-

på ”Ja, förskolan behöver mer resurser” (här ovan).

VARBERG. Socialdemo­kraterna genom Jeanette Qvist vill göra gällande att vi i Alliansen och MP slår oss för bröstet med att säga att förskolan inte behöver mer pengar.

DET VI SÄGER är att förskolan i Varberg har mycket högre kostnader än jämförbara kommuner. Enligt senaste redovisade uppgifter för oss är året 2016, (källa: kolada.se) är att i Varberg kostade ett förskoleba­rn 156 205 kronor mot jämförbara kommuner 139 092 kronor. Skillnaden är 17 113 kronor som vi lade mer per barn i Varberg. Året 2016 gick ca 2 500 barn i den kommunala förskolan, och summan blir då 42 miljoner som vi lade mer i Varberg.

Sen kan det tilläggas att för verksamhet­såret 2017 hade förskolan ett underskott på ca 11,5 miljoner som skrevs av i bokslut med ca 10 miljoner, och detta fick bl a till stor del grundskola­ns överskott finansiera.

Att Jeanette Qvist och Socialdemo­kraterna säger att vi inte satsar och prioritera­r förskolan är oförskämt.

DET KAN INTE missuppfat­tas att Socialdemo­kraterna tycker det är besvärande att statsbidra­get för minskade barngruppe­r drastiskt minskade från ca 16 miljoner till 450 000 kronor. Socialdemo­kraterna menar att kommunen inte tar sitt ansvar med att skjuta till mellanskil­lnaden när staten inte lyckas ha en kontinuite­t. Att inte ha en långsiktig plan tycker jag är oansvarigt.

Bra att veta med tydlighet innan valet att det garanterat kommer en rejäl skattehöjn­ing om Socialdemo­kraterna får bestämma. Vi i alliansen och MP anser att det inte behövs. Varberg har de senaste åren fått en ordentlig fart på att bygga nya förskolor i hela kommunen på grund av ökat behov samt att många förskolor är uttjänta.

Så visst prioritera­r vi denna verksamhet.

Micael Åkesson (M) ordförande barn-och utbildning­snämnden

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? MICAEL ÅKESSON (M).
Bild: ANNIKA KARLBOM MICAEL ÅKESSON (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden