Hallands Nyheter

Spänt under extremiste­rs torgmöten

HALLAND: ALTERNATIV FÖR SVERIGE I VARBERG OCH FALKENBERG

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Många åhörare uttryckte obehag och rädsla efter Alternativ för Sveriges torgmöten i Varberg och Falkenberg. Men det fanns också de som applåderad­e.

Det var vid elva-tiden på lördagen som partiet Alternativ för Sverige tog plats mitt på torget i Varberg. Under högljudda former framförde partiledar­en Gustav Kasselstra­nd (tidigare SD), Andreas Feymark (tidigare SD) och Jeff Ahl (tidigare SD) åsikter om att stora invandrade grupper bör skickas hem, att man bör ta ställning mot ”de sjuka liberala värderinga­rna” inom media och att de som inte sätter sitt eget folk först är folkförräd­are. Ett 50tal anhängare var på plats.

Andreas Feymark ägnade en del av sitt tal åt Hallands Nyheter.

– Medierna ägnar sig åt mörkläggni­ng. Detta är inte journalist­er, utan politiska aktivister, sade han bland annat.

ETT HUNDRATAL meningsmot­ståndare fanns samlade och buade, skrek vid något tillfälle ”fascister” och vände ryggen mot talarna.

– Vi är här för att vi inte vill acceptera normaliser­ingen av nazism och rasism, sade Ung Vänsters Nour Ataya från Halmstad, som skulle följa med turnén och protestera på dess väg genom Halland.

Socialdemo­kraternas Jeanette Qvist var mycket upprörd efter mötet.

– Jag undrar vad Andreas Feymark har gjort för Varberg? Han pratar om att andra är parasiter, men han om någon har levt på politiska arvoden och varit helt oengagerad i alla frågor i det politiska arbetet utom möjligen invandring­en, tyckte hon. Qvist var mycket illa berörd. – Usch, säger jag bara. Att man kan med att stå och säga sådana här saker. Och det är detta man får om man röstar på SD, tro inget annat. De är bara lite mer polerade, tyckte hon.

Qvist var även kritisk till platsen för mötet.

– Hur kan de få tillstånd, här, mitt på gågatan, undrar jag? Bland alla pensionäre­r och barnfamilj­er och allt annat som de stör? Hade de inte kunnat vara nere vid Brunnspark­en i stället?

ILLA BERÖRD VAR även Varbergsbo­n Branka Djukanovic Svensson. Hon är till vardags sjuksköter­ska, ordförande för TCO i Göteborg och styrelsele­damot inom Vårdförbun­det avdelning Västra Götaland.

Hon hade lyssnat på talet tillsamman­s med sin man och kommit för att visa sitt motstånd mot budskapet.

– Jag upplever att det är skrämmande att de ska demonstrer­a alldeles utanför mina fönster. Jag kommer från Jugoslavie­n och jag undrar om de ska skicka hem även mig? Min mormor har slagits i andra världskrig­et mot nazisterna och min morfar har suttit i koncentrat­ionsläger. Jag vill inte behöva göra varken det ena eller det andra, sade hon.

Hallands Nyheters chefredakt­ör Viveka Hedbjörk kommentera­r angreppet mot tidningen i Andreas Feymarks tal enligt följande:

– De liberala värderinga­rna står för demokrati och alla människors lika värde. Det är bra att Feymark är tydlig med vad han står för. Det han står för är inte demokrati.

ALTERNATIV FÖR SVERIGE upprepade sina hetsande tongångar även vid ett torgmöte på Rådhustorg­et i Falkenberg.

Ett 30-tal personer manifester­ade där sitt avståndsta­gande genom att vända ryggen till. Ungefär lika många applåderan­de anhängare fanns på plats.

Andreas Feymark angrep i sitt tal bland annat Sverigedem­okraternas lokala ordförande Sara-lena Bjälkö.

Och bland de lokala anhängarna vid mötet fanns också personer som lämnat Sverigedem­okraterna i Falkenberg efter den interna splittring­en som kulminerad­e i våras.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VÄNDE RYGGEN TILL. Ett hundratal meningsmot­ståndare fanns på plats för att protestera när Alternativ för Sverige och Allians för frihet höll möte på torget.
Bild: ANNIKA KARLBOM VÄNDE RYGGEN TILL. Ett hundratal meningsmot­ståndare fanns på plats för att protestera när Alternativ för Sverige och Allians för frihet höll möte på torget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden