Hallands Nyheter

Stor risk för brist på åklagare

- PÄR LINDQVIST

Var tionde åklagare har slutat sedan 2017. En kris är i annalkande men i Halland ser det betydligt ljusare ut.

Det är P4 Östergötla­nd som tagit fram siffror som visar att 95 av totalt 950 åklagare slutat sedan 2017. 70 av dem har bytt jobb och 25 har gått i pension. Många lämnar åklagarmyn­digheten på grund av för låg lön i kombinatio­n med för hög arbetsbela­stning.

EN ALLVARLIG SITUATION som riskerar att bli än värre. Enligt myndighete­ns eget budgetunde­rlag behövs närmare 180 miljoner kronor mer fram till 2021, annars måste runt 100 åklagare sägas upp för att hålla budget. Niklas Sannerholm är områdesche­f för åklagaromr­åde Väst (åklagarkam­maren i Uddevalla, Skövde, Borås, Halmstad och Göteborg):

– Det är inte positivt att så många väljer att sluta. De stora anledninga­rna är lön och karriärmöj­ligheter, säger han.

”Halland är en stabil åklagarkam­mare.” NIKLAS SANNERHOLM, områdesche­f åklagaromr­åde Väst

I område Väst har 31 åklagare lämnat under 2017 och 2018. Under samma tidsperiod har 28 anställts.

– Men av budgetskäl måste vi dra ner radikalt på rekryterin­gar framöver. Vi kommer stå inför stora problem i framtiden om vi inte får mer pengar i anslag, säger Niklas Sannerholm.

– Det kan bli en kritisk situation. Men vi hoppas, oavsett hur det går i valet, att vi får mer pengar.

I Halland ser det i dagsläget betydligt ljusare ut. Där har enbart vice kammarchef lämnat och en ny är snart på plats.

– Halland är en stabil åklagarkam­mare. Jag tror det beror på att folk trivs där. Halmstadka­mmaren har en geografisk placering som gör att många som jobbar där bor i Halland. Man är rotad i bygden, säger Niklas Sannerholm.

MEN DET FINNS ett orosmoln:

– En kris i en annan åklagarkam­mare kan påverka Halland. Men i nuläget finns inget som tyder på manfall, lugnar Niklas Sannerholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden