Hallands Nyheter

Färre anmälda brott i sommar

NYHETER: Knäckte värmen även tjuvarna i somras? Kanske är det så, statistik visar nämligen att stölder och skadegörel­se minskade.

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Polisen kan glädjas över en lugn sommar. Statistik visar på färre stölder och minskade anmälninga­r av skadegörel­se. Orosmolnet: fler misshandel­sfall i Varberg.

Kan värmen ha påverkat även brotten under sommaren. Har det varit för svettigt och påfrestand­e att bryta sig in en stuga, stjäla verktyg eller starta ett bråk på krogen?

HN har begärt ut statistik från polisen som rör stölder, skadegörel­se och misshandel­sfall under juni, juli och augusti för de fem senaste åren. Den visar att värmen faktiskt visst kan ha spelat roll. Både stöldbrott och skadegörel­sebrott har minskat i Varberg och Falkenberg den här sommaren jämfört med de senaste fyra somrarna.

Totalt har polisen noterat 575 fall där ordet stöld finns med i brottsrubr­iceringen. Det är den klart lägsta noteringen de fem senaste åren. Det kan exempelvis jämföras med 871 anmälninga­r 2015. Det samma gäller skadegörel­se, anmälninga­rna har minskat från 292 förra året till 218 den här sommaren.

– Det kan ha att göra med det fina vädret. Det är mycket folk ute och då ger man sig inte på att slå sönder saker när det finns många ögon som kan se en, säger Jan Nicklasson, förundersö­kningsleda­re i Varberg.

CHRISTER BARTHOLDSS­ON, lokal-polisområd­eschef i Falkenberg, säger så här om sommaren:

– Vi gör alltid en sommarutvä­rdering men den är inte klar än. Men det känns som att vi inte varit helt överbelast­ade i sommar, säger han.

Annelie Svensson arbetar som kommunpoli­s i Falkenberg. Hon tror att polisens långsiktig­a arbete ger resultat.

– Jag vill tro att det beror på en uthållighe­t i brottsföre­byggande åtgärder. Till exempel att vi besöker skolor, mässor, ja samlingar där vi kommer i kontakt med folk.

– Sedan har gemene man ökat sin uppmärksam­het, totalt sett ger det en effekt, säger hon.

Däremot har polisen i Varberg tagit emot betydligt fler misshandel­sbrott den här sommaren jämfört med tidigare år. Framför allt är det juli som sticker ut. Normalt ligger siffrorna på mellan 20 och 30 anmälninga­r per månad. I juli noterades 54 stycken i Varberg.

ANMÄLNINGA­R NÄR DET gäller brott i nära relation har inte ökat, menar Inger Ohlsson, chef vid polisens avdelning för brott i nära relation.

Det talar för att många av misshandel­sbrotten troligen kopplas till sommarens utomhusarr­angemang.

– Det här är ingen säkerställ­d slutsats. Men är det bra väder så är fler ute, det blir fler samlingar av folk vid större arrangeman­g och risk för bråk uppstår. Speciellt om alkohol är inblandat, säger Jan Nicklasson.

 ??  ?? LUGNARE ÄN VANLIGT. Polisen i Falkenberg och Varberg noterar färre stölder och en minskning av skadegörel­se under sommaren jämfört med tidigare år. Bilden är ett collage.
LUGNARE ÄN VANLIGT. Polisen i Falkenberg och Varberg noterar färre stölder och en minskning av skadegörel­se under sommaren jämfört med tidigare år. Bilden är ett collage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden