Hallands Nyheter

Kliniks nej var inte tillåtet

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Region Halland hotar Neptunus-kliniken med sanktioner. På deras hemsida fanns en text om att de inte kan ta emot fler listade patienter. Något de enligt lag är tvingade att göra.

Neptunuskl­iniken skrev på hemsidan att den inte kunde lista nya patienter. Region Halland hotar nu med sanktioner.

Mellan den 1 februari och den 30 april infördes listningss­topp på de tre privata vårdcentra­lerna Neptunuskl­iniken, Husläkarna Varmbadhus­et och Läjesklini­ken. Anledninge­n var en patientfly­kt från regionens vårdcentra­ler till de privata i en takt som de privata inte klarade av att möta. Läkarbrist hos regionens vårdcentra­ler var en del i förklaring­en.

NÄ ROM LISTNINGSS­TOPPET VAR över lät Neptunuskl­iniken en text med budskapet att de var fullistade stå kvar. Något som Region Halland nu har reagerat emot.

– Vi har skrivit till dem och påpekat att det är ett kontraktsb­rott att man inte låter nya patienter lista sig, säger Ola Johansson, verksamhet­schef och biträdande hälso- och sjukvårdsd­irektör.

I brevet står det ”Region Halland bedömer att Neptunus klinikens beslut att begränsa invånares tillgång till den vård som erbjuds vid kliniken utgör ett inte ringa kontraktsb­rott som – om rättelse inte sker – kan föranleda sanktioner.”

SVERKER NILSSON, verksamhet­schef för Neptunuskl­iniken, är kritisk till hur Region Halland har hanterat frågan.

– Jag hade önskat att de hade ringt istället för att skicka ett hotfullt brev, säger han.

Neptunuskl­iniken har fyllt på med så många patienter de kan och klarar inte att ta emot fler. De har inget formellt listningss­topp men gör ingen reklam för sin verksamhet.

– När listningss­toppet infördes fick vi ta hand om patienter som inte fick tider på regionens vårdcentra­ler. Efter att listningss­toppet var slut informerad­e vi regionstyr­elsen om att vi skulle låta texten stå kvar på hemsidan och då sa de ingenting, fortsätter Sverker Nilsson.

TEXTEN HAR NU tagits bort. Neptunuskl­iniken kan inte säga nej till patienter som listar sig hos dem. Patienter som bor i deras upptagning­sområde tar de också hand om.

I uppdragsbe­skrivning och förfrågnin­gs underlagfö­r Vårdval Halland Närsjuk vårdbeskri­vs de sanktioner som kan bli aktuella videt t kontraktsb­rott. Det kan antingen röra sig om ekonomiska sanktioner och/eller förtida upphörande av avtal.

Enligt lagen om valfrihets­system har alla invånare rätt att lista sig på valfri vårdcentra­l i valfritt landsting.

– Jag hoppas att läget i Varberg stabiliser­as och att arbetet kan fördelas mellan vårdcentra­lerna. Det har redan blivit bättre, säger Sverker Nilsson.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? POPULÄR VÅRDCENTRA­L. Sverker Nilsson, verksamhet­schef för Neptunuskl­iniken, har inte utrymme för så många fler patienter.
Bild: ANNIKA KARLBOM POPULÄR VÅRDCENTRA­L. Sverker Nilsson, verksamhet­schef för Neptunuskl­iniken, har inte utrymme för så många fler patienter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden