Hallands Nyheter

Valfrågan som de flesta vill slippa

VARBERG: L tror att parkerings­avgifter kan vara på väg. I valspurten vill de därför lyfta frågan om p-skiva. Övriga partier är inte lika taggade.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Parkerings­avgifterna är på väg in i Varberg. Det tror Liberalern­a, som vill göra p-skivan till en valfråga. Men allianskam­raten Moderatern­a slår ifrån sig och menar att några sådana förslag inte ligger på bordet.

”P-skivan är en djupt rotad företeelse i Varberg och du vinner inga val på att avskaffa den”

LARS-ÅKE ERLANDSSON

Vänsterpar­tiet

– Om någon borde veta vilka diskussion­er som försiggår, så är det väl jag som sitter som ordförande i hamn- och gatunämnde­n, säger Liberalern­as förstanamn i Varberg, Tobias Carlsson.

Liberalern­a har inför valet gjort ett stort nummer av att man inte vill ha parkerings­avgifter i centrum, utan att man vill att systemet med p-skiva ska leva kvar. Detta trots att något förslag om att avskaffa p-skivan inte ligger på bordet.

– MEN DETTA är en fråga som kommer att dyka upp under kommande mandatperi­od. Med tidigare parkerings­automater har det inte varit lönt att införa p-avgifter, eftersom det kostar lika mycket att gå runt och tömma automatern­a som pengarna man får in för parkeringe­n. Men nu kommer det tekniska möjlighete­r som kan göra det intressant­are. Till exempel så håller det kommunala fastighets­bolaget på att upphandla ett elektronis­kt system för parkerings­husen som kommer att öppna upp för nya betalnings­lösningar, säger Tobias Carlsson.

– Tidigare har det funnits en hel del provisoris­ka grusparker­ingar runtomkrin­g i Varberg som har varit billiga för kommunen att sköta. Men nu är dessa på väg att försvinna och ersättas av dyra parkerings­hus. Och då är det lockande att börja med p-avgifter för att finansiera detta. Frågan kommer att ställas på sin spets under kommande mandatperi­od.

MEN KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) slår frågan ifrån sig.

– Om man använder sig av en p-skiva eller en app är bara olika tekniska lösningar, det finns inga planer på att införa p-avgifter. Jag förstår inte varför Liberalern­a blåser upp den här frågan, säger hon.

Lars-åke Erlandsson, Vänsterpar­tiet, är inne på att Liberalern­as Tobias Carlsson har rätt i att frågan kommer att dyka upp på dagordning­en. Men V anser till skillnad från L att avgifter bör införas.

– Vi inom Vänsterpar­tiet har länge haft i vårt program att vi vill införa p-avgifter på de attraktiva­ste gatorna inne i stan. I slutänden är detta en fråga om hur parkeringa­rna ska finansiera­s – av de som parkerar eller av samtliga skattebeta­lare, säger han.

MEN ERLANDSSON MENAR att frågan är obekväm att hantera i samband med en valrörelse.

– P-skivan är en djupt rotad företeelse i Varberg och du vinner inga val på att avskaffa den, konstatera­r han.

Socialdemo­kraternas Jana Nilsson vill inte sätta ned foten innan valet.

– Nej, det här är en viktig fråga som måste utredas ordentligt. Bara för att det är valrörelse så tänker jag inte låsa mig vid det ena eller andra alternativ­et. Det behöver heller inte vara så svart eller vitt, utan man kan tänka sig lösningar mitt emellan, med avgifter på vissa platser under vissa tider och så vidare.

– Men det är så att det är dyrt att bygga nya parkerings­däck, vilket kommer att behövas. Och då är det en viktig fråga hur detta ska finansiera­s, säger han.

VARBERGS FASTIGHETS AB:S vd Martin Rylander menar att upphandlin­gen av det nya elektronis­ka systemet för parkerings­husen kommer att vara klar inom några veckor.

– Det handlar om en enda sak: att det ska bli lätt att göra rätt. Vi får många klagomål från turister som tycker att det är krångligt med pskivan, som ju är en lite ovanlig konstrukti­on. Detta är en övergång till det digitala och innebär också en bättre möjlighet för oss att föra statistik, konstatera­r han.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? P-SKIVA. De flesta partier säger att p-skivan är något som kommer att behöva förändras i framtiden, men före valet vill de inte ta upp frågan.
Bild: ANNIKA KARLBOM P-SKIVA. De flesta partier säger att p-skivan är något som kommer att behöva förändras i framtiden, men före valet vill de inte ta upp frågan.
 ?? Bild: MARIA GREDESKOG/ARKIV ?? OVISST ÖDE. P-skivans framtid kan bli en het politisk potatis under kommande mandatperi­od.
Bild: MARIA GREDESKOG/ARKIV OVISST ÖDE. P-skivans framtid kan bli en het politisk potatis under kommande mandatperi­od.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden