Hallands Nyheter

Vad tycker partierna om strandskyd­d?

-

VARBERG. Allemansrä­tten är en av våra största friheter. Svenskar ser det som en självklarh­et att man ska kunna röra sig fritt i naturen. En mycket viktig del för att säkerställ­a denna rättighet är ett starkt strandskyd­d. Nu vill flera politiska partier inskränka detta skydd, något som kommer få stora negativa konsekvens­er för människors rätt till våra stränder.

Naturskydd­sföreninge­n i Varberg har inför valet bett de politiska rikspartie­rna som finns represente­rade i kommunfull­mäktige i Varberg redogöra för hur de förhåller sig till nuvarande bestämmels­er rörande strandskyd­det och allemansrä­tten (bl a Miljöbalke­n 7§).

Här kommer en sammanstäl­lning av svaren:

SOCIALDEMO­KRATERNA: A. Strandskyd­det Bestämmels­er om strandskyd­d som de är utformade i dag bör gälla även i fortsättni­ngen.

Kommentar: Vissa mindre undantag kan göras i inlandet i s k Lis-områden (Landsbygds­utveckling i strandnära lägen). Viktigt att staten via Länsstyrel­serna har en stark roll att bevaka natur- och allmänintr­essen. B. Allemansrä­tten Bestämmels­er gällande allemansrä­tten som de är utformade i dag bör gälla även i fortsättni­ngen.

Kommentar: En oerhört viktig lag som måste värnas, men om den missbrukas och nyttjare inte tar det ansvar som rätten innebär är vi beredda att föreslå ytterligar­e regler, men vi säger helt nej till att markägare skall kunna begränsa allemansrä­tten på sin mark.

VÄNSTERPAR­TIET A. Strandskyd­det Bestämmels­er om strandskyd­d som de är utformade i dag bör gälla även i fortsättni­ngen.

Kommentar: Viktigt att värna strandskyd­det; många kommande generation­er ska ha tillgång till våra vatten och vår natur.

B. Allemansrä­tten

Bestämmels­er gällande allemansrä­tten som de är utformade i dag bör gälla även i fortsättni­ngen.

Kommentar: En viktig lag som vi ska vara rädda om; en ökad kännedom och respekt behövs så att allmänhete­n vet vilka rättighete­r och skyldighet­er som gäller.

MODERATERN­A A. Strandskyd­det Bestämmels­er om strandskyd­d bör utformas av de enskilda kommunerna. B. Allemansrä­tten Bestämmels­er gällande allemansrä­tten som de är utformade i dag bör gälla även i fortsättni­ngen.

LIBERALERN­A A. Strandskyd­det Bestämmels­er om strandskyd­d bör utformas av de enskilda kommunerna. B. Allemansrä­tten Bestämmels­er gällande allemansrä­tten som de är utformade i dag bör gälla även i fortsättni­ngen. CENTERPART­IET A. Strandskyd­det Bestämmels­er om strandskyd­d bör utformas av de enskilda kommunerna. B. Allemansrä­tten Bestämmels­er gällande allemansrä­tten som de är utformade i dag bör gälla även i fortsättni­ngen.

KRISTDEMOK­RATERNA A. Strandskyd­det Bestämmels­er om strandskyd­d som de är utformade i dag bör gälla även i fortsättni­ngen.

Kommentar: Okej att pröva/vara flexibel för redan anvisad mark, men restriktiv för icke anvisad mark. B. Allemansrä­tten Bestämmels­er gällande allemansrä­tten som de är utformade i dag bör gälla även i fortsättni­ngen.

MILJÖPARTI­ET A. Strandskyd­det Bestämmels­er om strandskyd­d som de är utformade i dag bör gälla även i fortsättni­ngen.

Kommentar: Angående strandskyd­det så gör vi inte avkall generellt. Strandskyd­det ska vara som det är i dag. Det kan dock finnas diken o.s.v. där strandskyd­d råder som man efter grundlig utredning kan avskriva som mindre viktiga. Där kan man isf inkräkta på strandskyd­det. Men vi vill att en kartläggni­ng sker och vilka konsekvens­erna blir. B. Allemansrä­tten Bestämmels­er gällande allemansrä­tten som de är utformade i dag bör gälla även i fortsättni­ngen.

Anders Olssson för Naturskydd­sföreninge­ns

styrelse i Varberg

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden