Hallands Nyheter

Fler antal kvinnor än män dör i kol

- SANDRA KILLGREN redaktione­n@hn.se

De senaste åren har dödstalen i lungsjukdo­men kol sjunkit markant bland män i Halland men nästan dubblerats bland kvinnor.

Under de senaste 20 åren har dödlighete­n i kroniskt obstruktiv lungsjukdo­m, kol, ökat dramatiskt bland kvinnor.

Enligt forskning, med stöd av Hjärt-lungfonden, kan anledninge­n vara molekylära skillnader som medför att kvinnors lungor drabbas värre av rökning.

12,3 AV 100 000 kvinnor dog av kol i Halland år 1997, det visar åldersstan­dardiserad statistik från Socialstyr­elsen. Statistike­n visar även att den andelen steg till 23,3 av 100 000 kvinnor år 2016, vilket motsvarar en ökning med 88 procent. Samtidigt har dödstalet sjunkit bland män, en minskning med 44 procent konstatera­s under samma period.

– Minst en halv miljon människor i Sverige beräknas ha kol, som är en obotlig och kronisk lungsjukdo­m med höga dödstal. Om forskninge­n kan leda till förbättrad kunskap om sjukdomen så kan vi vända den negativa trenden och se till att färre människor dör i förtid, säger Kristina Sparreljun­g, generalsek­reterare Hjärt-lungfonden.

ORSAKEN TILL ATT fler kvinnor dör på grund av kol kan dels vara att andelen kvinnliga rökare har varit större än andelen manliga rökare sedan tidigt 1990-tal. Enligt tidi- gare nämnd forskning kan det även handla om att kvinnor och män påverkas olika av rökning.

– Målet med forskninge­n är att öka kunskapen om kol för att bättre kunna förebygga och behandla lungsjukdo­men. Visionen är att kunna bota alla som drabbas av kol säger Kristina Sparreljun­g.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV ?? DÖDSFALLEN ÖKAR. Enligt ny forskning drabbas kvinnor värre av rökning. På 19 år har antalet kvinnor som dött av kol ökat med 88 procent i Halland.
Bild: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV DÖDSFALLEN ÖKAR. Enligt ny forskning drabbas kvinnor värre av rökning. På 19 år har antalet kvinnor som dött av kol ökat med 88 procent i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden