Hallands Nyheter

Halländsk kampanj fick genomslag på riksnivå

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

LRF Ungdomen i Halland har startat en kampanj och tagit fram en ny symbol för vad de kallar miljövikti­g verksamhet. Vid flera av länets större vägar sitter nu banderolle­r och sprider budskapet.

Kampanjen vänder sig mot det faktum att i miljöbalke­n klassas lantbruk som en miljöfarli­g verksamhet. Det håller LRF Ungdomen i Halland inte alls med om.

– Lantbruket är ju i själva verket miljövikti­gt, säger Sofia Warefelt, ordförande i LRF Ungdomen i Halland.

DEN ETABLERADE SYMBOLEN för miljöfarli­g verksamhet består av en död fisk och döda träd. Det har man ersatt med ett grönt träd och en betande ko.

– Det här är ett sätt att belysa att vi är viktiga för miljön också. Lantbruket är inte bara, som vissa tycker, skadligt, säger Emma Svensson från LRF Ungdomens styrelse.

För det är det som detta handlar om. Att folk ska få upp ögonen för frågan. De är inte ute efter att förändra miljöbalke­n.

– Vi förstår också att vi bedriver en verksamhet som kan vara miljöfarli­g om man bedriver den på fel sätt och det finns en anledning att vi har den här klassninge­n, säger Emma Svensson och fortsätter: Ordförande LRF Ungdomen i Halland

– Det är viktigt med de gröna näringarna i framtiden. Lantbrukar­na behöver förutsättn­ingar och incitament för att gå mot en grönare omställnin­g. Vi hoppas att det här ska väcka diskussion och tankar hos allmänhete­n och oss själva.

Några som fick upp ögonen för kampanjen var LRF Riks. De hörde av sig och ville använda tröjor med symbolen under Almedalsve­ckan och även vid andra tillfällen när de träffar politiker och möter allmänhete­n.

– Det här blev fort större än vi tänkt oss från början. Det är jätterolig­t, säger Sofia Warefelt.

KAMPANJEN GÅR NU vidare. De kommer att stå på Falkenberg­s matdagar och på Tjolöholms slotts skördefest.

– Vi ska ha tröjorna på oss och diskutera med så många vi kan om varför vi behöver ett grönt lantbruk i Sverige i framtiden, säger Emma Svensson.

 ?? Bild: STEFAN JOHANSSON ?? KAMPANJAR. Ellen Torstensso­n, Emma Svensson och Sofia Warefelt från LRF ungdomen i Halland.
Bild: STEFAN JOHANSSON KAMPANJAR. Ellen Torstensso­n, Emma Svensson och Sofia Warefelt från LRF ungdomen i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden