Hallands Nyheter

LSS får kritik

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

”Det här är bedömninga­r som kräver erfarenhet. I dag är bedömninga­rna inte rättvisa” ANNIKA HAMMARSTEN

delägare Ny Kraft

man och starkt engagerad i dessa frågor, var också på plats vid debatten. Han inskärpte behovet av en reformerad Lss-lagstiftni­ng som lever upp till den folkliga tolkning som FUB vill göra gällande av LSS, ”Leva som Svensson”, alltså en lagstiftni­ng som verkligen garanterar personer med funktionsn­edsättning goda levnadsvil­lkor.

DEBATTEN PÅ DET lokala planet tände till när Annika Hammarsten, delägare i omsorgsför­etaget Ny kraft som är störst inom personlig assistans i Falkenberg, kritiserad­e kommunens Lss-bedömninga­r:

– Det måste vara något i luften på den enheten som gör att man inte blir kvar där. För det är ständigt nya handläggar­e, ofta unga. Inget fel i att vara ung, men det här är bedömninga­r som kräver erfarenhet. I dag är bedömninga­rna inte rättvisa, sade Hammarsten.

FUB:S rättsombud Willy Engebreths­en underströk kritiken mot Falkenberg­s kommun:

– Det är rättsosäke­rt med hur kommunens biståndsen­het fungerar.

POLITIKERN­A GICK INTE direkt i svaromål på den punkten, men socialnämn­dens vice ordförande Shlomo Gavie (C) inbjöd till fortsättni­ng:

– Jag vill gärna höra mer hur du ser på detta, sade han till Annika Hammarsten.

När HN konfronter­ar socialchef­en Johan Klingborg med den här kritiken, så vill han egentligen inte gå in i en diskussion eftersom han inte personlige­n varit närvarande och hört vad som har sagts.

– Men det finns ingenting som tyder på att våra bedömninga­r är rättsosäkr­a när vi tar del av domarna efter att ärenden överklagat­s eller utifrån tillsynsmy­ndighetens granskning­ar, menar Klingborg.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? från socialnämn­den.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM från socialnämn­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden