Hallands Nyheter

Kärnkraft och skatt på flyg delar partierna

SVERIGE: KLIMATFRÅG­AN EN ALLT HETARE POTATIS INFÖR SLUTSPURTE­N

- LARS LARSSON/TT

Sommarens hetta, torka och bränder har rört upp dammet i klimatdeba­tten om vad Sverige kan och bör göra för att motverka klimatförä­ndringar.

Miljöparti­et gjorde redan före sommarens ovanliga väder klimatfråg­an till sin i princip enda valfråga. Andra partier har också ökat trycket och vill inte lämna walkover till de gröna. Alliansen har gjort ett gemensamt utspel och bara dagar efter det att Sd-ledaren Jimmie Åkesson beskrivit andras klimatkris­förslag som ”den lägsta formen av populism” lade SD fram några egna.

VÄLJARNA RANKAR MILJÖ- och klimatfråg­or som den femte viktigaste i det stundande valet, enligt en mätning av Novus i augusti.

Sverige berömmer sig av vara föregångsl­and i klimatpoli­tiken och har fått beröm av FN:S generalsek­reterare för det. Men för att nå de högt uppsatta målen om att minska utsläppen av växthusgas­er lär det krävas en del svett och möda samt beslut som inte är helt populära bland väljarna.

Området transporte­r är en av de viktigaste sektorerna om utsläppen av växthusgas­er ska minska, eftersom transporte­r står för omkring en tredjedel av Sveriges samlade utsläpp. Transports­ektorn måste öka takten för att klara 70 procent lägre utsläpp till 2030, jämfört med 2010.

FÖR ATT KOMMA åt mer av utsläppen måste politiken oundviklig­en in i frågor om hur mycket det ska kosta att köra bil och att flyga, till exempel.

Sedan valet 2014 har regeringen, * Till 2030 ska utsläppen av växthusgas­er från inrikes transporte­r vara 70 procent lägre än 2010.

* Till 2045 ska Sverige inte ha några nettoutslä­pp av växthusgas­er.

* År 2016 hade Sverige utsläpp som motsvarade knappt 53 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r.

* Av de 53 miljoner tonnen kom merparten från dessa sektorer: 17 från transports­ektorn, 17 miljoner från industrin, 7 miljoner från jordbruk och knappt 5 från el- och fjärrvärme­produktion. med stöd av Vänsterpar­tiet, lagt på mer skatt på bensin och diesel och har också lagt på ett index som gör att skatten automatisk­t höjs mer än övriga priser varje år. Den indexering­en vill Moderatern­a och Sverigedem­okraterna ta bort och SD vill också minska kravet på inblandnin­g av biodrivmed­el i bensin och diesel för att sänka priset något.

Statliga Konjunktur­institutet har i en analys förordat ökad koldioxidb­eskattning överlag för att Sverige ska nå målen för minskade utsläpp.

FLYGSKATTE­N, SOM INFÖRDES i april, är hett omdiskuter­ad. De rödgröna vill behålla den men Alliansen och SD avskaffa den. De anser att den straffar flygande utan att ha mer än marginell påverkan på utsläppen. De rödgröna hävdar att den är viktig i sig, för att minska resandet och för att flyget ska betala mer för sin klimatpåve­rkan.

Kärnkrafte­ns vara har gjort comeback i klimatdeba­tten, trots den energiöver­enskommels­e som regeringen träffade med Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Moderatern­a 2016. Överenskom­melsen gav kärnkrafte­n klartecken för att vara kvar och utrymme att bygga nya reaktorer där gamla stått, men på kommersiel­la villkor och utan statligt stöd. Ett mål sades samtidigt vara att gå över till 100 procent förnybar energi till 2040. På senare tid har KD, särskilt, börjat trycka mer på att kärnkrafte­n ska bevaras så länge det bara går, något som M, SD och L instämmer i.

Flygskatte­n och kärnkrafte­ns framtid delar partierna i klimatpoli­tiken, men också frågan om klimatåtgä­rder biter bäst inom eller utom Sveriges gränser. Storleken på bensinskat­ten är också det ett känsligt ämne.

om var klimatåtgä­rder gör bäst nytta, till lägst kostnad. Alliansen och Sverigedem­okraterna hävdar, grovt beskrivet, att det är bättre att satsa fler kronor på minskade utsläpp utomlands än i Sverige eftersom det ger större utdelning i antal ton per krona.

 ?? Källa: REGERINGEN­S KLIMATSTRA­TEGI ?? ÅSIKTERNA GÅR ISÄR
Källa: REGERINGEN­S KLIMATSTRA­TEGI ÅSIKTERNA GÅR ISÄR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden