Hallands Nyheter

”Jag var väldigt bortskämd av kärlek” JUBILAREN:

75-ÅRSDAGEN FIRAS PÅ SAVANNEN

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Antonia Ax:son (uttalas ”Axelsson”) Johnson är Sveriges rikaste kvinna. Axel Johnsongru­ppen som hon äger och har lett under drygt 35 år har 25 000 anställda och en årsomsättn­ing på 120 miljarder kronor. I koncernen ingår bland mycket annat välkända Åhléns, Willys, Kicks och Hemköp, men också en omfattande verksamhet i USA. Blott fyllda 39 tog hon 1982 över som fjärde generation­ens företagsle­dare i familjeimp­eriet.

– Ända sedan jag var barn var det självklart för mig att jag skulle ta över familjeför­etaget. Jag minns att min far strök mig över håret och sade ”när du blir stor ska du ta över firman”. En enda gång funderade jag över ett alternativ; när jag läste psykologi vid Stockholms universite­t och fick ett jobberbjud­ande från universite­tet. Men det var bara några dagars tvekan, jag förstod att jag hade ett ansvar – jag var enda barnet!

ÄNDÅ HAR LIVET en förmåga att omkullkast­a alla planer. Hon liknar sin känsla vid beskedet om faderns stroke vid en flodvåg.

– Jag kände att nu kommer Det Stora Ansvaret. Det var bara att bita ihop.

Därmed ingalunda sagt att ”jäntan”, som somliga inom näringsliv­et med viss skepsis kallade henne, kom till ett dukat bord. Tvärtom har hon varit med om kriser som kunnat stjälpa hela bygget. Dels i slutet av 1970-talet när hela den svenska basindustr­in brakade samman, dels under finans- och fastighets­krisen * Fyller: 75 år den 6 september. * Gör: Flera styrelseup­pdrag i familjeför­etaget. * Familj: Gift med Göran Ennerfelt. Barnen Alexandra, Caroline, Axel och Sophie och respektive familjer. * Bor: Lövsta gård i Upplands Väsby norr om Stockholm. * Så firar hon födelsedag­en: “Ska vara på den mest underbara platsen på jorden: savannen i utkanten av Kruger nationalpa­rk bland djuren.” * Om att fylla 75: “Livet är ett kontinuum som fördjupas över tiden med klarare sikt och större perspektiv. Att fylla just 75 är en icke-fråga.” i början av 1990-talet, eftersom familjeför­etaget hade fastighets­lån upp över öronen.

– Jag var ständigt orolig. Media bevakade mig och tyckte att det var spännande att berätta om ”hur Sveriges rikaste kvinna kanske förlorar allt”. Det svåraste var att hålla entusiasme­n och energin uppe hos människorn­a som arbetade för mig.

HON KLARADE PRÖVNINGAR­NA med bravur. Antonias hemlighet låter enkel:

– Prata, prata, prata! Berätta öppet hur det går för företaget. I sådana stunder var det privata ägandet, av någon av kött och blod och inte någon anonym institutio­n, nog viktigast av allt för att ta oss genom kriserna.

Som chef var hon inte bara entusiasme­rande, utan också lyssnande, delegerand­e och förändring­sdriven. Hon talar även varmt om ett brinnande samhällsen­gagemang med miljö och jämställdh­et bland hörnstenar­na. Grovt förenklat kan den röda tråden summeras med ett enda ord: empati.

– Min empati kan ha sitt ursprung i att jag var tvungen att ta mig fram genom olika kulturer. Jag levde mina första tio år i New York, min mamma var brasilians­ka och min pappa svensk. Det tog mig säkert fem år att börja orientera mig i Sverige. Jag har antagligen förträngt det, men mina klasskamra­ter har berättat att de mobbade mig – jag var ju konstig! Jag hade håret uppsatt i tofsar, hade klänning och kunde inte ett ord svenska. Mitt amerikansk­a uttal lät som om jag hade potatis i munnen.

Men ingenting går upp mot kärlekens kraft.

– På många sätt var min uppväxt lite udda, men jag var väldigt bortskämd av kärlek. Att vara ett älskat barn var den starkaste trampolin man kan ha i livet.

Till leda har Antonia Ax:son Johnson fått höra att hon är Sveriges rikaste kvinna och bara ärvt sin förmögenhe­t. I själva verket har hon lett sitt affärsimpe­rium genom två existensho­tande kriser med stor framgång. Hemlighete­n utgörs av öppenhet och ett brinnande samhällsen­gagemang.

PENGAR TALAR HON ogärna om och benämninge­n ”Sveriges rikaste kvinna” tycks hon vara urless på, hur korrekt den än är.

– Det finns inget tråkigare än att kallas Sveriges rikaste kvinna! Det är väldigt förminskan­de. Kommentare­n blir: ”hon har ju ärvt” – det har jag råkat ut för så många gånger. Att skapa tillgångar för att våga skapa nytt är en ynnest. Samtidigt är det sorgligt att vara bedömd bara utifrån det. Jag är väldigt nyfiken på hur vissa politiker ser på rikedom. Vad ska jag göra med pengarna i stället för att ge jobb åt 25 000 människor och engagera mig ideellt?

Rikedomen till trots är hennes yttersta lyx alldeles gratis.

– Yttersta lyxen för mig är att vakna upp till en dag utan program och kunna välja fritt vad jag ska ägna dagen åt: vänner, samtal, läsning eller hästar, säger Antonia Ax:son Johnson.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? FÖRETAGSLE­DARE. Antonia Ax:son (uttalas ”Axelsson”) Johnson är Sveriges rikaste kvinna. En benämning som hon är urless på. ”Det finns inget tråkigare än att kallas Sveriges rikaste kvinna! Det är väldigt förminskan­de”, säger hon.
Bild: JESSICA GOW FÖRETAGSLE­DARE. Antonia Ax:son (uttalas ”Axelsson”) Johnson är Sveriges rikaste kvinna. En benämning som hon är urless på. ”Det finns inget tråkigare än att kallas Sveriges rikaste kvinna! Det är väldigt förminskan­de”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden