Hallands Nyheter

Konsten att hitta balansen i livets obalans

-

Mina fötter rör sig nästan mekaniskt mot den asfalterad­e strandprom­enaden. Havsluften viner runt mitt ansikte, och torkar hjälpligt till svettdropp­arna som sipprat fram i pannan. Just nu är det min stund på dagen. Bara min. Jag springer utmed vattnet utan att möta blicken på dem jag möter. Kanske passerar jag någon jag känner, men det får väl bli – för just nu är jag inne i min egen bubbla. Det enda jag fokuserar på i denna stund är ljudet av löparskorn­a mot underlaget, och mina egna andetag. Denna stund på dagen jag så väl behöver för att orka.

MITT HUVUD ÄR ett mindre kaos efter arbetsdage­n, och mina hjärncelle­r kämpar som små blå för att hantera myllret av tankar. Att springa är för mig en skön – och nödvändig – kontrast mot det min dag består av för övrigt. Sammanträd­en, där det krävs att man är pigg och alert, projektarb­eten med deadlines, och ständiga möten med andra människor där man vill vara fokuserad och fylld av energi.

Utöver detta är det såklart det ständiga arbetet med att vara förälder, med allt vad det innebär. Sedan skolan började för ett par veckor sedan har barnens ryggsäckar varit fyllda av papper som ska fyllas i, datum för föräldramö­ten, och utveckling­ssamtal som ska noteras.

”Efter en löparrunda är det som om alla tankar och viktiga komi-håg bantas ned och sorteras in i smidiga fack i mitt huvud.”

Nya gympaskor ska inhandlas, och deras fritidsakt­iviteter ska pusslas in i det redan späckade vardagspus­slet. Livet som mamma är härligt nästan jämt, men jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig blir stressad av det.

JA, VISST JA – det är ju även andra saker som ska klämmas in i livet. Besiktning, läkarbesök, renovering, och en och annan resa. Och mitt i allt måste bilen in på service. Sedan ska man också helst sova åtta timmar, hinna bjuda hem vänner, och kämpa med ett ständigt dåligt samvete.

Det är inte konstigt att vi människor, som befinner oss mitt i livet, har svårt att varva ner.

JAG TROR ATT det är viktigt att man försöker hitta den där balansen i livet – hitta ett sätt som gör att man rustar sig mot vardagen och när livet kan vara hårt att leva. En slags balans i obalansen. Det som löpning är för mig kanske yoga eller målning är för någon annan. Efter en löparrunda är det som om alla tankar och viktiga kom-i-håg bantas ned och sorteras in i smidiga fack i mitt huvud. Stora problem blir lite mindre, lösningarn­a kommer i takt med att endorfiner­na sprids i kroppen, och helt plötsligt sänks axlarna någon centimeter. Gratis terapi av bästa sort.

En tuff dag behöver nämligen vägas upp på något sätt. Det fina är att du har valet att välja hur. Vad väljer du?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden