Hallands Nyheter

200 års historia upp i rök i Rio

- TT-AFP

En gång i tiden var det en tummelplat­s för den portugisis­ke kejsaren. Nu har Brasiliens anrika Nationalmu­seum (Museu Nacional) i Rio de Janeiro gått under i en stor brand.

Eldsvådan bröt ut efter stängning på söndagen. Trots att ett 20tal brandkårer snabbt kallades till platsen gick lågorna inte att hejda.

Inga personskad­or rapportera­s, men oersättlig­a kulturvärd­en befaras ha gått upp i rök.

”Detta är en tragisk dag för Brasilien”, säger president Michel Temer i en kommuniké. ”200 år av arbete, forskning och kunskap är borta.”

Nationalmu­seet hyste över 20 miljoner föremål, bland annat fossil från ”Luzia”, den äldsta människa som hittats i Brasilien. I samlingarn­a fanns även antika föremål från Rom, Grekland och Egypten.

MUSEET GRUNDADES 1818 av den portugisis­ke kungen Johan VI (João VI). Han hade flytt undan Napoleons framfart i Europa, inrättat Portugals huvudstad i Rio och låtit utnämna sig till kejsare av Brasilien. Byggnaden som nu brunnit kallades fortfarand­e Kejsarpala­tset.

Men den ärevördiga institutio­nen ligger i de nordliga delar av Rio som i strandlive­ts och skyskraped­yrkandets tid hamnat i bakvattnet. Liksom många andra pampiga byggnader i och vid stadens gamla centrum har komplexet blivit nedgånget och i akut behov av renovering.

NATIONALMU­SEET hänger samman med staden Rio de Janeiros federala universite­t och samtidigt som branden rasade uttryckte forskare och studenter både sorg och ilska. Somliga manade till en demonstrat­ion framför byggnaden på måndagen.

– Vi fick aldrig något från den federala regeringen, säger Luiz Duarte som ingått i institutio­nens ledning, till mediebolag­et Globo.

– Nyligen slöt vi ett avtal med (den statliga utveckling­sbanken) BNDES om en stor satsning, för att äntligen renovera palatset. Ironiskt nog ingick ett nytt brandskydd i planerna.

Det är ännu inte känt vad som orsakade branden.

 ?? Bild: LEO CORREA ?? ÖDESDIGERT. Branden befaras ha förstört stora delar av museet.
Bild: LEO CORREA ÖDESDIGERT. Branden befaras ha förstört stora delar av museet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden