Hallands Nyheter

Jenny Nordlander har skrivit en bok om hur det är att vara kvinna och journalist. En bok som vill förändra.

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Med boken Mellan Raderna vill Jenny Nordlander bryta gamla strukturer. Hon tar hjälp av berättelse­r från kvinnors vardag inom journalist­iken för att få upp ögonen på fler och bidra till förändring.

Jenny Nordlander från Varberg har arbetat hos flera av mediebrans­chens största aktörer. Dagens Nyheter, Aftonblade­t, Sveriges Radio och nu senast var hon på Nöjesguide­n. Där hon arbetade som chefredakt­ör.

HON HAR LÄNGE reflektera­t över hur det är att vara kvinna och journalist och de problem som finns för dem på arbetsplat­serna.

– Inom journalist­iken finns det en hög tro på att vi står utanför strukturer­na. Vi tycker att vi är självmedve­tna och politiskt korrekta. Vi granskar missförhål­landen i andra branscher och tror därför att vi inte har några själva, säger Jenny Nordlander.

HENNES EGNA UPPLEVELSE­R och problem med ledningen på Nöjesguide­n blev gnistan. Hon började skriva den bok om kvinnors situation inom journalist­iken som hon länge burit på.

– Mina drivkrafte­r dödades litegrann när jag blev motarbetad. Jag ville ju göra saker och jag ville göra dem bra. Till slut hade jag bara ilskan kvar. Jag ville använda den här ilskan till att göra något. Det handlade ju om att jag ville förändra situatione­n.

Jenny Nordlander började samla in historier från andra kvinnor i branschen. Till en början sa de flesta att de inte hade varit med om något själva.

Men ganska snart visade det sig att de flesta hade egna berättelse­r.

– Det finns en stor skam, man vill inte vara en förtryckt kvinna, säger Jenny Nordlander och fortsätter:

– Tanken var från början att alla skulle skriva sina berättelse­r själva och jag skulle vara redaktör. Men det visade sig vara mer jobb med det än att skriva själv.

TILL SLUT BLEV det fem kvinnliga journalist­er förutom Jenny som skriver i boken, bland andra Johanna Frändén och Åsa Beckman.

De skriver mer analyseran­de, medans de delar som Jenny skriver är berättelse­r om konkreta händelser som drabbat ett trettiotal kvinnor på arbetsplat­ser inom mediebrans­chen.

Historiern­a från kvinnor i branschen är en halva av boken. Den andra halvan består av en historisk genomgång av hur det har varit att vara kvinna inom journalist­iken. Genomgånge­n sträcker sig från 1600-talet fram till i dag. I en tidigare version av boken var den här delen inte med alls.

På grund av #metoo valde Jenny att tänka om. Det är hon glad för i dag.

– Boken blev mycket bättre så här. Det ger en annan bild och man kan se att det faktiskt har hänt ganska mycket under 400 års utveckling, säger Jenny Nordlander.

I BÖRJAN AV augusti släpptes boken och den har recenserat­s i alla de större tidningarn­a. Genomgåend­e har det varit bra recensione­r.

Det är inte det som är de viktiga för Jenny.

– Det har varit mycket respons och bra respons. Jag hade kanske inte förväntat mig så här mycket. Det som är roligast för mig är att många hör av sig privat och känner igen sig och berättar.

DET HAR VARIT ett hårt jobb att färdigstäl­la boken. Jenny Nordlander har jobbat heltid under hela processen och har dessutom en två år gammal dotter. Det mesta av skrivandet gjordes efter klockan 22.00 på kvällarna. Trots det finns redan ett sug efter mer.

– Nu kan jag tycka att det känns tomt. Nu är jag sugen på en roman. Jag har tankar men har inte börjat med något särskilt än. Jag har ju precis släppt den här boken och börjat på ett nytt jobb, säger Jenny Nordlander.

Från och med mitten av augusti började Jenny sitt nya jobb på SVT. Där ska hon arbeta som redaktör och programled­are på Kultur– nyheterna.

 ??  ??
 ??  ?? FÖRFATTARE. Jenny Nordlander från Varberg är aktuell med boken Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist.
FÖRFATTARE. Jenny Nordlander från Varberg är aktuell med boken Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist.
 ?? Bild: DANIEL STIGEFELT ??
Bild: DANIEL STIGEFELT
 ?? Bild: NATUR OCH KULTUR ?? KLAR. Jenny Norlanders egna upplevelse­r och problem blev gnistan. Nu finns boken hon länge burit på, den om kvinnors situation inom journalist­iken.
Bild: NATUR OCH KULTUR KLAR. Jenny Norlanders egna upplevelse­r och problem blev gnistan. Nu finns boken hon länge burit på, den om kvinnors situation inom journalist­iken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden