Hallands Nyheter

Mp-politiker sparkas efter fuskmissta­nke

- LARS LARSSON/TT

Ett försök att sälja röster i utbyte mot ett politiskt beslut misstänks i en av landets större förortskom­muner, Botkyrka. Miljöparti­ets gruppledar­e Ali Khalil sparkas efter uppgifter om att ha medverkat i att erbjuda motståndar­en Moderatern­a röster i utbyte mot ett bygglov för en moské.

Myrna Persson, kommunalrå­d för MP, är mycket besviken över det som framkommer om Khalils agerande i SVT:S Uppdrag granskning.

– Det är en katastrof. Vi är chockade och besvikna över det här, vi fick veta om det tidigt i morse. Det är odemokrati­skt beteende som vi tar fullt och kraftigt avstånd ifrån, säger Persson till SVT Stockholm.

Miljöparti­ets partisekre­terare Amanda Lind säger att gruppledar­en i Botkyrka har agerat helt oacceptabe­lt. Han ska uteslutas, har lämnat sina uppdrag och MP har bett länsstyrel­sen att stryka honom från kommunvals­listan, där han stod som fjärdenamn.

EBBA ÖSTLIN, socialdemo­krat och ordförande i kommunstyr­elsen i Botkyrka, säger att det som skett är ett hot mot demokratin och hon utgår från att MP går till botten med hur det kunde ske.

– Jag har varit politiskt aktiv i Botkyrka sedan 2004, jag har aldrig varit med om något i närheten av det här. Det är jättevikti­gt att det har kommit fram, säger Ebba Östlin till TT.

Botkyrka styrs av Socialdemo­kraterna tillsamman­s med Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet. Historien i reportaget kan påverka vilka som ska styra kommunen efter valet.

I somras bjöds Moderatern­a, som är i opposition, till ett möte i moskén i Alby i kommunen. Det skedde på initiativ av Mp-gruppledar­en, som är aktiv i församling­en. Han var dock inte med på mötet.

DET MODERATA opposition­srådet Stina Lundgren och hennes sekreterar­e hade väntat sig ett vanligt föreningsb­esök. Men en stund in i mötet erbjöds de, enligt Lundgren, en möjlighet att få uppemot 3 000 röster från församling­smedlemmar i utbyte mot att ställa sig positiva till ett bygglov på en önskad tomt för en ny moské. Imamerna kunde råda medlemmarn­a att rösta på M.

– Vi tackade nej till erbjudande­t, säger Stina Lundgren.

Först under torsdagen informerad­e Moderatern­a valnämnden i Botkyrka om vad som skett. I somras kontaktade­s bara Moderatern­as länsförbun­d.

– Vi var chockade och jag är ganska ny i politiken, vi visste inte hur vi skulle hantera det, säger Lundgren.

Ali Khalil hävdar att samtalet med honom tolkas fel, att det missförstå­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden