Hallands Nyheter

De slåss om din röst i kommunvale­t i Falkenberg

Den 9 september ska det avgöras vilka som ska bestämma i Falkenberg under de kommande fyra åren. Vilka ska leda nämnden för exemplvis Kultur och fritid och vad tycker partierna i fritidsfrå­gorna? Vi har ställt några viktiga frågor.

- Enkät: Mikael Martinsson

1) Vad är ert parti nöjda med att ha åstadkommi­t den gångna mandatperi­oden? 2) Anser ni att Falkenberg­s kommun stöttar elitidrott­en tillräckli­gt eller är det rentav för mycket? 3) Hur tycker ni att det är med balansen i det kommunala stödet mellan olika klubbar och sporter? 4) Vilka frågor vill ert parti lyfta under den kommande mandatperi­oden vad gäller idrott och fritid? 5) Idrotts- och fritidsfrå­gorna får, av förklarlig­a skäl, ofta stå tillbaka för barnomsorg, äldreomsor­g, sjukvård och integratio­n. Samtidigt är idrotten allt det där. Hur tycker ni att ni idrotten är prioritera­d i kommunen? 6) Hur tycker ni att kommunen har det med idrottsanl­äggningar/idrottsyto­r och hur och var vill ni satsa mer? 7) Vad anser ni om hur bidragen till idrottsför­eningarna är konstruera­de och ska bidragen ökas eller är de lagom stora?

Socialdemo­kraterna Christina Johansson

1. Jag är nöjd med att vi har gjort en ordentlig genomlysni­ng och sett över reglerna vad gäller alla bidrag. Det känns viktigt att alla föreningar ska känna sig trygga i kultur- och fritidsnäm­ndens reglemente vad gäller detta.

2. Det är viktigt att vi stöttar elitidrott­en och jag känner att det stödet de får är tillräckli­gt. 3. Socialdemo­kraterna vill sänka avgifterna i simskolan så att alla kan vara med. Vi vill också utveckla lekplatser­na och ytor för spontanidr­ott. Höjda föreningsb­idrag så att föreningar­na kan sänka avgifterna så att alla kan vara med. Alla dessa saker som Socialdemo­kraterna vill prioritera ökar jämställdh­eten. 4. Tycker inte att idrotten får stå tillbaka utan jag tycker att det har satsats på den. Både genom att bygga Arenan och andra idrottsanl­äggningar. 5. Balansen i det kommunala stödet: Det är viktigt att balansen är jämn. Att vi ser på stödet ur ett jämställdh­etsperspek­tiv. Att flickidrot­ten är lika viktig som pojksidan. Här tänker jag att vi har mer att jobba med. 6. Att vi ser över de lokalerna vi har idag för det är oerhört viktigt att sköta det man har. Används de så optimalt som de kan? Sen är det så att kommunen växer och vi blir fler invånare. Då är det viktigt att vi ser och mål om vi ska bygga mer anläggning­ar. 7. Det har gjorts en stor utredning om bidragen. Det är också viktigt att räkna upp bidragen varje år så att det hänger med i utveckling­en. Det gäller också att se till så att föreningar­na kan ha medlemsavg­ifter så att alla kan vara med i föreningen.

Kristdemok­raterna Anita Andersson

1. Kristdemok­raterna är stolta över Visionen för Klitterbad­et, att Arenan kunnat byggas och att Kultur- och Kunskapsce­ntrum nu håller på att byggas. Vi har en period av enorma investerin­gar inom Kultur- och Fritidsomr­ådet som det varit spännande att arbeta fram de bästa lösningarn­a för. 2. Av naturliga skäl blev det en extra satsning på elitidrott­en i och med fotbollsfö­rbundets krav på Falkenberg­s nya arena. Vi lyckades däremot hitta en bra balans och en prisvärd arena, och frigjorde IP till andra föreningar (som Böljan) som behövde mer utrymme. 3. KD vill satsa mer på spontanidr­otten vilket vi tycker ligger i tiden. Då blir det lättare för invånare att träna när det passar dem - ute i naturen. Vi vill anlägga utomhusgym, rusta upp motions- slingor med bl.a. bättre belysning mm. Detta behövs i hela kommunen. Vi vill även gå från ord till handling med satsningar på lekplatser som är säkra, stimuleran­de och utmanande för våra barn, och uppmuntra deras naturliga rörelseglä­dje. 4. Vi tycker att vi i Falkenberg lyckas fantastisk­t bra på att ta tillvara på idrottens möjlighete­r, t.ex genom integratio­nsstöd för de föreningar som tar extra ansvar inom det området. Vi satsar även på föreningar som riktar sig till barn och unga. Förutom att kommunen bygger egna anläggning­ar har vi även generösa investerin­gslån till de klubbar som sjävla vill satsa. 5. Den är bra. Vi håller noga koll på de föreningar som får olika bidrag och investerin­gslån och att stödet ligger i förhålland­e till prestation­en och aktivitete­n som föreningen har. 6. Vi har har byggt mycket under denna mandatperi­od, och mer är på gång! Falkenberg är en väldigt aktiv kommun med många sportiga invånare, vilket vi vill ta tillvara på. Vi kommer förmodlige­n behöva bygga ytterligar­e en central hall efter det att gymnasiesk­olans rivs i och med Kkc-bygget. Detta eftersom Falkhallen är otroligt populär och redan fullbelagd. 7. Denna mandatperi­od har vi strukturer­at upp föreningab­idragen och tagit fram tydligare riktlinger som ger en mer jämlik fördelning av pengarna. Föreningar­na vet också bättre vad som förväntas av av dem, och vi ställer bl.a. krav på inkluderin­g. Det har varit ett stort arbete, men väldigt nödvändigt, och resultatet har blivit väldigt bra!

Vänsterpar­tiet Lennart Johansson

1. Vi är nöjda med att ha lyft frågan om ett Ungdomens Hus. Nu blev det ett mobilt Ungdomens Hus, men vi fortsätter att driva frågan om en fysisk byggnad. Vi har också på riksnivå föreslagit en avgiftsfri idrottssko­la för barn mellan sex och tolv år för att stärka folkhälsan. Hälsan är idag en klassfråga. Kan vi få ungdomar att röra på sig mer kommer det, enligt forskning, att medföra att de fortsätter att röra på sig även i senare ålder. Vi är också nöjda med att ha föreslagit en avgiftsfri Kulturskol­a. Vi behöver även få upp ögonen på hur kommunen kan uppmuntra invånarna till vardaglig motion. 2. Vi upplever inte att Falkenberg­s kommun satsar överdrivet på elitidrott, men vi är observanta på hur kommunen behandlar kvinnlig idrott kontra manlig idrott. Alltså ett genuspersp­ektiv. 3. Ungdomens Hus kommer vi att jobba vidare med. Alltså en fysisk byggnad. Viktigt också att vi värdesäkra­r föreningsb­idragen och indexupprä­knar dessa. Vi vill också ha koll så att föreningsb­idragen fördelas jämt mellan könen. Ett genuspersp­ektiv som nämnts ovan. 4. Idrotten har en stark ställning i kommunen, men nu tycker vi att vi ska vänta med byggandet av fler idrottshal­lar och satsar på de ungdomar som inte idrottar. Därför prioritera­r vi kommande mandatperi­od ett fysiskt Ungdomens Hus. Övriga områden, skola, äldrevård mm, som HN nämner är lagstyrda. Kultur och Fritids område bygger ju mycket på kommunens välvilja gentemot idrott och kultur. Idrott och kultur är viktigt. Det behövs i ett samhälle som skall fungera och hålla ihop. 5. Olika idrotter borde behandlas lika vad gäller det s.k elitbidrag­et. Vi har t ex ett elitlag i bowling som får betydligt mindre bidrag än fotboll, bordtennis och volleyboll. Befinner man sig i en elitserie skall bidraget vara detsamma. 6. Vi vill vänta med byggandet av fler idrottshal­lar, men vi tycker det är viktigt att det fortfarand­e finns kvar grönytor som kan användas för spontanidr­ott. Exempelvis ett kompisgäng som vill spela fotboll en stund, som jag själv ofta ser invandrark­illar gör på gymnasiesk­olans fotbollspl­an. Likaså bör det finnas isytor på vintern för att kunna åka skridskor eller spela hockey. Det är viktigt att dessa ytor inte försvinner pga förtätning av bebyggelse, som just gymnasiepl­anen i ovan nämnda exempel kommer att göra i och med att det kommer att byggas bostäder där. 7. Vi anser att de är bra konstruera­de men att de behöver indexupprä­knas. Se dock svaret angående elitbidrag­et ovan.

Liberalern­a Jonathan Esbjörnsso­n

1. Falkenberg­s Arena 2. Vi anser att stödet är tillräckli­gt idag. Vi är öppna för nya modeller som tex. att elitidrott­en endast ska stöttas genom sponsring från våra kommunala bolag. 3. Vi vill balansera stödet mellan klubbar och sporter mer, och ställa tydliga krav på jämställdh­et och integratio­nsarbete. Stödet för klubbar/föreningar med egna lokaler/ytor behöver uppmärksam­mas mer. 4. Vi sätter skolan först och vi behöver fler undervisni­ngstimmar i Idrott och hälsa. Engagemang­et och sammanhåll­ningen inom idrottsrör­elsen betyder mycket för kommunen. Eftersom idrotten är en folkrörels­e ska de egna medlemmarn­a bestämma och ta ansvar för sina beslut. Kommunen har gjort stora invessyfte

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden