Hallands Nyheter

Forntida fynd kan stoppa skolbygge

FALKENBERG: Fornlämnin­gar har hittats på toppen av Tröingeber­g. Nu pågår diskussion­er om platsen lämpar sig för bygget av den nya skolan.

- STINA JOHANSSON stina.johansson@hn.se

Fornlämnin­gar har hittats i marken där den nya skolan på Tröingeber­g planeras. Nu pågår diskussion­er om platsen är lämplig för byggnation eller inte.

Omfattande boplatsläm­ningar har upptäcks vid en arkeologis­k utredning på toppen av Tröingeber­g.

– Enligt utredninge­n har vi en tidsram som sträcker sig från yngsta stenålder fram genom bronsålder, järnålder och äldsta medeltid, säger Bo Strömberg, antikvarie på länsstyrel­sen.

För att fastställa det kulturhist­oriska värdet krävs djupare analyser.

–Det pågår en diskussion mellan kommunen och länsstyrel­sen om detta områdets nyttjande och eventuella utformning och om det är lämpligt för byggnation eller om annat område bör sökas, säger Bo Strömberg.

DANIEL HELSING, PLANCHEF på Falkenberg­s kommun, förklarar att en arkeologis­k undersökni­ng inför en nybyggnati­on kan kräva flera steg. Det första steget är en utredning som visar om det finns fornlämnin­gar eller inte, vilket i detta fall alltså är konstatera­t. Kommunen har därför gått vidare till nästa steg och ansökt om att en så kalllad arkeologis­k förundersö­kning genomförs.

– Länsstyrel­sen ska nu ta ställning till om de kan ge tillstånd till ingrepp i fornlämnin­gen. De kan bedöma att fornlämnin­gen har så stort värde att de inte kan ge det.

När länsstyrel­sen kan ta det beslutet är oklart.

Den nya skolan på Tröingeber­g kommer ersätta Vinbergssk­olan och planen är att den ska vara klar år 2022.

Beslut om bygget fattades av kommunstyr­elsen i januari och då stod det mellan två alternativ. Ett område intill lokalgatan Skärslidar­na och ett område på fälten ut mot Österleden.

Alliansen fick med en rösts marginal igenom förslaget att bygga en skola på toppen av Tröingeber­g som på sikt kan omfatta årskurs F–9 med plats för upp till 1000 elever. MP, V och S var emot.

MP OCH S förespråka­de att högstadied­elen placeras mer centralt och att en F–6 skola byggs närmare stationen, i närheten av den nybyggda förskolan.

– Det är fortfarand­e det jag förespråka­r för där finns en skog bredvid och omgivninge­n har alla möjlighete­r att användas i pedagogisk­t syfte, säger Jan Berge (MP).

– Det fanns ett bra underlag men tyvärr stöttade de borgerliga fel förslag och vi varnade för att det skulle kunna bli problem med länsstyrel­sen, säger Per Svensson (S).

TORE HOLMEFALK (C) delar inte den uppfattnin­gen.

– Vi har valt den här platsen för att vi tror att den bäst fyller det behov vi ser i området och jag hoppas att vi ska kunna genomföra detta, säger han. Har ni en plan B om det visar sig att platsen inte är lämplig?

– Om det inte går måste vi ta en förnyad diskussion för att se vad vi kan göra för att hitta en plats.

 ?? Bild: TOBIAS SVENSSON ?? PLATSEN FÖR BYGGET. Enligt kommunstyr­elsens beslut ska skolan byggas på fälten ut mot Österleden i korsningen med vägen mot Faurås.
Bild: TOBIAS SVENSSON PLATSEN FÖR BYGGET. Enligt kommunstyr­elsens beslut ska skolan byggas på fälten ut mot Österleden i korsningen med vägen mot Faurås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden