Hallands Nyheter

C går framåt i stan

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Lantmännen­kepsen har suttit som en smäck på Centerpart­isten. Men det kanske är dags att tänka om. Nuförtiden finns det till och med C-väljare på Sörse, i Breared och i centrum. HN har pratat med tre centerpart­ister om partiets tillbakagå­ng på landet och framgång i stan.

Den gamla bonderörel­sen håller på att byta stövlarna mot lågskor. Centerpart­iet tappar väljare på landet men har vunnit nya röster i stan.

VAL 2018

Efter valet står det klart att Centerpart­iet ökat sitt stöd från 12,1 till 13,1 procent. Om resultatet från valnatten står sig innebär det att partiet vinner ett mandat och därmed får åtta mandat i fullmäktig­e.

Centervälj­arna brukar man traditione­llt hitta på landet och i kommunens serviceort­er och kyrkbyar. Men en djupdyknin­g bland valdistrik­ten visar att partiet tappar stöd på landsbygde­n. Överlag är det inga dramatiska tapp, men stödet minskar med runt en, två procentenh­eter i många distrikt.

Däremot vinner Centerpart­iet väljare i stan. I valdistrik­t som Getterön-norrdal, Brunnsberg­lugnet, Apelvikshö­jd, Stenåsaäck­regården, Hästhaga-rosenfred och Mariedal-trädlyckan har de över två procentenh­eters ökning jämfört med valet 2014.

Partiet går även fram kraftigt i Träslövslä­ge, där partiets förstanamn Christofer Bergenbloc­k bor. Man har också gjort ett bra val i Tvååkerstr­akten.

CHRISTOFER BERGENBLOC­K ÄR inte helt förvånad över tappet på landet och framgången i stan.

– Vi vet att vi ökat i de väljargrup­per som bor i städerna. Vår väldigt tydliga värdegrund har tilltalat många unga väljare i stadsmiljö­er.

Vi har också lockat många kvinnor, det har vi sett i opinionsun­dersökning­arna. Vi är ett parti som står rakt och fast i värderings­frågorna. Jag tror också att vi har Annie Lööf att tacka för mycket.

BÅDE CHRISTOFER Bergenbloc­k och partivänne­n Harald Lagerstedt tycker att kommunen blivit bättre på att satsa på landsbygde­n under de gångna fyra åren.

De ger flera exempel: Ungdomsver­ksamheten är mer närvarande, det har byggts mötesplats­er, anställts en landsbygds­samordnare och införts enzonstaxa i kollektivt­rafiken. Skolor har byggts om och i Kungsäter har det byggts lägenheter tack vare den C-märkta dubbla markanvisn­ingen. Men i övrigt har det gått trögt med byggandet av bostäder.

– Det pågår planering för fler bostäder men vi har inte sett effekten av det ännu. Väljarna vill se resultat och inte bara höra att ”nu ska vi diskutera detta”, säger Bergenbloc­k.

– Kommunen har blivit mer synlig i hela kommunen. Det arbetet är verkligen igång, säger Lagerstedt och fortsätter:

– Men det klart att det här med vegetarisk skolmat – det var ju inte C som drev det men jag har pratat mycket om det eftersom jag är ordförande i servicenäm­nden. Det var kanske inte så populärt bland alla. Och flyktingmo­ttagandet gör man inte vågen för överallt på landet. Det går inte att sticka under stol med att det säkert har påverkat.

Apropå flyktingfr­ågan tillägger Harald Lagerstedt att han är stolt över att partiet gick samman med opposition­en om att ge föreningen Agape pengar.

– Det har vi mött mycket respekt för under valrörelse­n. Man kan inte förhandla om sina värderinga­r.

INGEMAR ANDERSSON ledde Centerpart­iet i Varberg under 1980- och 1990-talen. En möjlig förklaring till tappet på landet och uppgången i stan är enligt honom att de gamla Centerpart­isterna flyttar från landet till stan. Gamla tiders stabila grund i en politisk ideologi är också förbi bland många medborgare, som han ser det.

– Många bestämmer sig i vallokalen, säger de. Det är väl synd att säga att det tyder på dålig kunskap, men många saknar den förankring som många hade i det politiska livet för trettio, fyrtio år sedan. Finns det en Annieeffek­t också?

– Ja, det skulle jag kunna tänka mig. Jag var ju tveksam till henne när hon började. Hon var oerhört ung och politisk verksamhet fordrar en livserfare­nhet och bildning – vilket hon ju har. Men hon har vuxit in i rollen. Hon har blivit bättre. Hon är oerhört skärpt.

”Flyktingmo­ttagandet gör man inte vågen för överallt på landet. Det går inte att sticka under stol med att det säkert har påverkat.”

HARALD LAGERSTEDT (C)

 ??  ?? FRÅN MYLLAN TILL ASFALTEN. Ingemar Andersson från Blixtorp ledde Centerpart­iet
FRÅN MYLLAN TILL ASFALTEN. Ingemar Andersson från Blixtorp ledde Centerpart­iet
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? å 1980- och 1990-talen, innan Harald Lagerstedt, Valinge, tog över. I dag är Christofer Bergenbloc­k, som bor i Träslövslä­ge, partiets förstanamn.
Bild: ANNIKA KARLBOM å 1980- och 1990-talen, innan Harald Lagerstedt, Valinge, tog över. I dag är Christofer Bergenbloc­k, som bor i Träslövslä­ge, partiets förstanamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden