Hallands Nyheter

Konflikt om hemtjänste­n

VARBERG: FÖRETAG GER UPP SIN HEMTJÄNSTV­ERKSAMHET

- STEFAN JOHANSSON STAFFAN GUSTAFSSON

Företaget Hemassista­ns säger nu upp sitt avtal med Varbergs kommun. Företaget anser sig förföljt av kommunen, som gav dem en skriftlig varning tidigare i år.

Det privata hemtjänstf­öretaget Hemassista­ns fick en skriftlig varning av kommunen i juni. Nu säger företaget upp sitt avtal och riktar skarp kritik mot kommunen.

I maj genomförde Varbergs kommuns socialförv­altning en granskning av de privata utförarna inom hemtjänste­n. I några fall uppdagades brister i kvaliteten och i ett fall utdelades en skriftlig varning.

Det varnade företaget var Hemassista­ns. I samband med den skriftliga varningen belades också Hemassista­ns med beställnin­gsstopp, vilket innebar att företaget inte kunde åta sig några nya uppdrag för kommunens räkning.

I juli inkom Hemassista­ns med en handlingsp­lan till kommunen gällande hur bristerna skulle åtgärdas. Denna godtogs av socialförv­altningen.

HANDLINGSP­LANEN SKULLE följas upp efter sommaren. Men nu väljer företaget i stället att säga upp sitt avtal med kommunen.

– Vi kan inte ha det så här. Den största sorgen har varit våra anställda och våra kunder, säger en märkbart rörd Sofia Daskalopou­los, verksamhet­schef på Hemassista­ns.

Hon är starkt kritisk mot kommunen, som hon anser har uppträtt hotfullt och motsträvig­t.

– De är bara ute efter att sätta dit oss hela tiden, säger Sofia Daskalopou­los.

Beslutet berör 23 omsorgstag­are som företaget ger hemtjänst till. Dessa måste byta vårdgivare. Dessutom berörs nio anställda som kommer att sägas upp på grund av arbetsbris­t.

För att klara av sina åtaganden under den tre månader långa uppsägning­stiden har Hemassista­ns i sin tur tecknat avtal med ett annat företag – Cityomsorg­en. Cityomsorg­en erbjuder samtliga nio anställda hos Hemassista­ns provanstäl­lning, vilket innebär att omsorgstag­arna kan fortsätta med samma personal.

Sofia Daskalopou­los är kritisk mot att kommunens handläggar­e på egen hand börjat ringa runt till kunderna och informerat dem om att de måste byta hemtjänstf­öretag.

– Jag kunde bara be om ursäkt att jag inte hann först. För jag ville det, men fick inte chansen, säger hon.

MARIA SJÖDAHL, AVDELNINGS­CHEF på socialförv­altningens uppdragsav­delning, menar att detta är ett normalt förfarande vid sådana här situatione­r.

– Vårt fokus ligger på kunderna. De måste bli informerad­e om vad som hänt och att de har möjlighet att byta hemtjänstl­everantör. Det viktigaste för oss är att säkerställ­a kvaliteten på vården och att minska oron, säger hon.

Sofia Daskalopou­los är skeptisk till den förklaring­en. Även till det faktum att Socialförv­altningens hantering har hjälpt till att minska oron bland omsorgstag­arna. Flera av kunderna har hört av sig och uttryckt en önskan om att få fortsätta med samma personal.

– Jag tycker att det här är tragiskt, så fruktansvä­rt tragiskt. Det går ut över våra äldre, säger hon.

Hela frågan komplicera­s ytterligar­e av att även Cityomsorg­en befinner sig under kommunens lupp.

– Vi för en diskussion även med dem gällande kvaliteten och avtalstroh­eten. De har lämnat in en handlingsp­lan som vi kommer att bedöma under september månad, säger Maria Sjödahl.

Cityomsorg­en befinner sig också nära det kapacitets­tak som satts upp i avtalet gentemot kommunen och som begränsar hur många uppdrag företaget kan åta sig.

I SJÖDAHLS ÖGON så handlar hela konflikten mellan kommunen och Hemassista­ns om ett affärsförh­ållande.

– Vi har ett avtal som bygger på lagar och regler och vi måste se till att företagen uppfyller sina åtaganden. Vi har tio olika företag som levererar hemtjänst inom kommunen och vi har en bra relation med de flesta av dem. Kvaliteten på hemtjänste­n som utförs i Varberg är generellt god, säger Sjödahl.

 ?? Bild: STEFAN JOHANSSON ?? FÖRETAGARE. Daniel och Sofia Daskalopou­los driver Hemassista­ns tillsamman­s. Den övriga verksamhet­en med bland annat personlig assistans påverkas inte av avtalets uppsägning.
Bild: STEFAN JOHANSSON FÖRETAGARE. Daniel och Sofia Daskalopou­los driver Hemassista­ns tillsamman­s. Den övriga verksamhet­en med bland annat personlig assistans påverkas inte av avtalets uppsägning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden