Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Socialdemo­kraterna har en lång tradition av maktspel, och brukar så snart de anar fara för den egna positionen använda brösttoner på temat att ta ansvar för landet, inte förorsaka kaos eller oordning. Sådant måste tas för vad det är; maktens intresse att bevara sin position.

Svenska Dagbladet (ober M)

Kan Stefan Löfven släppa fram en Alliansreg­ering om han får ett par sakpolitis­ka godbitar, eller straffas han med flykt till Jonas Sjöstedt nästa gång? Är en C-röst snabbt förgången om Annie Lööf accepterar Löfven för att inte ge SD inflytande? Fortfarand­e vet vi inte var väljarnas gränser går.

Dagens Nyheter (ober Lib)

* Socialdemo­kraternas intressen är lika starka. De kan hålla sig kvar i regeringen och splittra det borgerliga blocket. För att nå det målet – luckra upp låsningarn­a mot C och L – bör S vara beredda att betala ett högt pris. Och det gäller inte bara sakpolitik­en. Lika viktiga och kanske viktigare är makt- och personfråg­orna. Det kan handla om att C och L får tunga statsrådsp­oster som finans- och utrikesmin­ister, att någon annan än Stefan Löfven blir socialdemo­kratisk statsminis­ter eller att statsminis­terposten ges till Annie Lööf. Eskilstuna-kuriren (Lib)

* Det som skett är att storstadso­mrådena blivit magneter för unga människor, ofta studerande som bor flera i en lägenhet, invandrare och singelkvin­nor. Det är tre grupper som brukar rösta på partierna till vänster. Alliansen behöver en strategi för att möta storstadsv­äljarnas önskningar och behov. Det har de inte. Därför kämpar de i fortsatt motvind i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Skånska Dagbladet (C)

* För det första, en regering med S, MP, C och L får ändå inte en betryggand­e majoritet. Och för det andra: Vågar de liberala partierna verkligen stödja en S-regering som kan komma att skrämma bort allmänborg­erliga väljare och leda till en förödande svekdebatt inom svensk borgerligh­et? För inte har väl alliansväl­jare som lagt sina röster på C och L röstat för fortsatt S-styre?

Gefle Dagblad (Lib)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden