Hallands Nyheter

Den grönlibera­la kraften är stark i Halland

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 12/9. ”Det bästa valresulta­tet för C på 30 år. Den största ökningen mellan två val sedan 70-talet.”

Annie Lööf hade skäl att glädjas åt 8,6 procent i riksdagsva­let

DET ÄR KANSKE då den halländske centerpart­isten ler lite överseende. Med halländska mått mätt är ju 8,6 en ganska blygsam siffra. Ta Falkenberg. Här behåller Centerpart­iet toppositio­nen bland allianspar­tierna. Detta med imponerand­e 19,7 procent. Snacka om en grön styrka att räkna med!

I Varberg är siffrorna inte fullt lika höga, men Centern kan skryta med en uppgång till hela 13,1 procent.

Även i Hallands nordligast­e kommun gör Centern ett riktigt bra val, med 13,4 procent av rösterna.

KONSTIGT VORE DET kanske annars. För om Centerns medvind inte skulle märkas i ett traditione­llt starkt centerfäst­e som Halland, var skulle den annars göra det?

HALLAND ÄR JU en gammalt bonnabygd, säger kanske någon. Och visst är de lokala grödorna, så även i förfinad form, fortfarand­e en del av Hallands styrka. Men Halland är oändligt mycket mer, viket vilken surferdude som helst kan skriva under på när de blir saliga över höstvindar­na i Apelviken.

VARKEN HALLÄNNING­EN, Hallandsäl­skaren eller den halländske Centerpart­isten låter sig fogas in i en enda mall. Det var många höstar sedan Centerpart­iet blott var ett bondeparti. Centerpart­iet skördar exempelvis gott om röster i väljargrup­pen unga kvinnor – där är C största parti.

Partiet lockar dessutom allt fler liberala väljare från såväl Moderatern­a som Liberalern­a. Centern har blivit ett parti för såväl innerstade­n som inlandet. Delvis tack vare att partiet tydligare än andra har tagit fighten för öppenhet och mot rasism. När Annie Lööf slog näven i bordet och markerade mot Jimmie Åkessons grova övertramp i partiledar­debatten föll en gammal liberal räv som Bengt Westerberg in i hyllningsk­ören.

Centern är det parti i svensk politik som stått allra stadigast i försvaret av liberala värden, som tagit fighten mot hat och hatare – även sådana som tyvärr funnits i Moderata led. I Halland är den liberala motkraften mot populister och extremiste­r starkare än på många andra håll i landet. Det märks i valresulta­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden