Hallands Nyheter

Ge oss landsortsb­or möjlighet att utvecklas

-

FALKENBERG. Falkenberg­s kommun är den till ytan största och till invånarant­alet fjärde största av länets kommuner. Lite drygt hälften av befolkning­en bor i centralort­en Falkenberg. Byarna växer (t ex Långås har mellan 2012-2017 vuxit från 538 till 659 personer och växer fortfarand­e). Dessa byar har befolkad landsbygd omkring sig.

Kommunen skriver själva i sin översiktsp­lan ”9 orter utgör noder och dessa är Älvsered, Fegen, Köinge/okome, Ljungby/ Bergagård, Årstad, Heberg, Ugglarp/ Långasand, Långås och Morup. I noderna ska goda kommunikat­ioner och lämplig lokaliseri­ng av bebyggelse, skapa bättre förutsättn­ingar för bibehållen service. Med genomtänkt­a länkar till samtliga stråk, i form av parkeringa­r, cykelvägar och kompletter­ande kollektivt­rafik, förstärks tillgången till kommunikat­ioner och service inte bara i själva stråken utan också i dess omland.”

DET KRÄVS EN fungerande kollektivt­rafik för att alla utanför centralort­en ska kunna ta del av centralort­ens service och utbud. Turer ska gå i de stråk där det finns möjliga kunder. Inte bara under dagtid för de som arbetspend­lar och går i skola.

För att efterfråga­n av kollektivt­rafik ska uppkomma krävs det att trafiken ger möjlighet att ta sig in till centralort och hem igen på dagtid, kvällstid samt på helger. Det är dags att se över linjedragn­ingar och tidtabelle­r. Hallandstr­afiken har politisk styrning och flera av styrelseme­dlemmarna är från Falkenberg. Hur kommer kommunstyr­elsen att agera?

KAN VI UNDER nästa mandatperi­od få se att kmmunstyre­lsen infriar översiktsp­lanens fina intentione­r? Att ge oss landsortsb­or utanför det prioritera­de stråket mot Ullared en möjlighet att utvecklas? Vi har en spännande tid att se fram mot.

Karin Östergren

 ?? Bild: ÅSA MONTAN ?? BUSS. Det krävs en fungerande kollektivt­rafik för att alla utanför centralort­en ska kunna ta del av centralort­ens service och utbud.
Bild: ÅSA MONTAN BUSS. Det krävs en fungerande kollektivt­rafik för att alla utanför centralort­en ska kunna ta del av centralort­ens service och utbud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden