Hallands Nyheter

Sälförvalt­ningen vid Sveriges kust har kollapsat

-

I dag finns det väldigt få kustnära fiskare kvar på grund av många och krångliga regelverk och en överstor sälpopulat­ion som gör det kustnära fisket näst intill omöjligt att livnära sig på.

JAKT. Havs- och vattenmynd­igheten fick i reglerings­brev 2012 av regeringen att ta fram en förvaltnin­gsplan för knubbsäl och gråsäl som skulle vara ekosystemb­aserad adaptiv förvaltnin­g för att underlätta det kustnära fisket. I dag finns det väldigt få kustnära fiskare kvar på grund av många och krångliga regelverk och en överstor sälpopulat­ion som gör det kustnära fisket näst intill omöjligt att livnära sig på.

UPPSKATTAD knubbsälsf­örekomst i Kattegatt och Skagerrak är mellan 25 000-30 000 individer samt att det finns rik förekomst av skarv som inte förvaltas. Dessa två fiskätande arter konkurrera­r med det kustnära fisket och skattar fiskstamma­rna med cirka 120 ton/dygn detta motsvarar 43 800 ton/år. Detta gäller bara knubbsälar­na på västkusten. Hur mycket tar yrkesfiske­t upp per år? Om den rödlistade torsken i Kattegatt ökar som vi önskar kommer nästa problem med stora sälbestånd. Sälarna är huvudvärd för sälmasken som sprider sig till torsken. Detta fenomen har plågat det kustnära fisket i Skåne och Blekinge under senare år och gör fisken osäljbar.

I DAG LYDER svensk sälförvalt­ning under en rad olika departemen­t och verk som gör att förvaltnin­gen har kollapsat totalt till nackdel för sälstammen och nyrekryter­ing av det kustnära fisket. EU, Helcom, Miljödepar­tementet, WTO, Naturvårds­verket, Landsbygds­departemen­tet, Jordbruksv­erket, statsrådsb­eredningen, Kustbevakn­ingen, Riksdagen, Hav och vatten, Naturhisto­riska riksmuseet, det kan vara fler. Alla dessa olika instanser skall samverka för en nationell sälförvalt­ning som är näst intill omöjlig.

Sverige har tre olika sälarter: Vikare, som förekommer i Bottenvike­n med cirka 25 000 individer, Gråsäl, som i huvudsak finns i Östersjön men förekommer både i Bottniska viken och Västkusten med cirka. 50 00070 000 individer, Knubbsäl, som återfinns på Västkusten med cirka 30 000 individer i huvudsak men förekommer längst kusten ända upp till Ålandshav. Totalt har Sverige mer än hundratuse­n sälar och en årlig tillväxt på ca 5 0009 000 sälar om året enligt forskaren Sven-gunnar Lunneryd.

SVERIGE BEHÖVER EN jaktmyndig­het som ser till viltets bästa och förvaltar sälstammar­na med den kunskap som finns i dag. Om Sverige förvaltade älgstam lika illa skulle det innebära att älgstammen skull öka med 400 % på sikt och det tror vi inte skogsbolag­en skull ha överresand­e med. Miljöparti­ets EU parlamenta­riker Carl Schlyter var drivande i frågan att förbjuda försäljnin­g av sälprodukt­er inom EU.

Om den ekobaserad­e förvaltnin­g kräver att sälbestånd­en måste minska genom jakt är förbudet att sälja sälprodukt­er en stor begränsnin­g i jakten. Är detta en sund förvaltnin­g?

Fredrik Jonsson

Ordförande för Jägareförb­undet Halland

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden