Hallands Nyheter

Oförändrat läge för SD i Varberg

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

SD ökade mest i kommunvale­t men trots det kan partiets inflytande i kommunpoli­tiken bli oförändrat.

VAL 2018

Det går fortsatt framåt för Sverigedem­okraterna, inte bara i riksdagsva­let. SD ökade även i kommunvale­t och i Varberg fick partiet 12,1 procent, en ökning med 2,7 procentenh­eter och två nya mandat i kommunfull­mäktige.

Men trots framgångar­na kan SD få samma problem som under förra mandatperi­oden.

EFTER KOMMUNVALE­T 2014 ingick SD och SPI Välfärden ett valteknisk­t samarbete. Det betydde att de två partierna hjälpte varandra att få platser i olika nämnder i kommunen. Ett samarbete som nu blir svårt att upprepa då SPI bjuds in av Alliansen.

Som det ser ut nu sitter SPI på två viktiga mandat. Och om det relativt anonyma pensionärs­partiet håller sig kvar i fullmäktig­e kommer de mandaten allra troligast att gå till att bilda styre tillsamman­s med Alliansen.

– För oss blir det lite samma visa igen. Men två extra ledamöter i kommunfull­mäktige är bra och ökat partistöd säger man ju inte nej till, säger Olle Hällnäs (SD), partiets förstanamn på listan till kommunfull­mäktige.

ATT SVERIGEDEM­OKRATERNA GÅR framåt i Varbergs kommun är en fortsättni­ng på trenden. Partiet ökade i samtliga valdistrik­t och bäst gick det i Karl Gustav och Grimmared där partiet fick 24 procent av rösterna.

Men trots partiets storlek har deras inflytande varit begränsat. Av partiets 51 motioner under den gångna mandatperi­oden var det bara tre som gick igenom, och varken de rödgröna partierna eller Alliansen kan tänka sig att prata med Sverigedem­okraterna när det blir till att få majoritet i kommunfull­mäktige.

– Jag är inte förvånad. Men jag tror att det kommer luckras upp framöver, även om det inte sker just denna mandatperi­od, säger Olle Hällnäs.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? STATUS QUO. Sverigedem­okraternas succéval betyder inte mer inflytande i kommunen.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON STATUS QUO. Sverigedem­okraternas succéval betyder inte mer inflytande i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden