Hallands Nyheter

Allt fler vill handla Reko i Halland

HALLAND: REKO RINGARNA I HALLAND BLIR STÖRRE FÖR VARJE DAG SOM GÅR

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Reko är konceptet som låter konsumente­rna handla lokalprodu­cerad mat utan mellanhänd­er. Och för många av bönderna blev det en räddningsp­lanka i sommarens extremtork­a.

För lite över ett år sedan startade Christina Almén upp Reko Ring Varberg och hon har även hjälpt till att starta upp Reko i både Falkenberg och Kungsbacka.

Reko går ut på att konsumente­r får möjlighet att handla från lokala leverantör­er och producente­r genom att boka varorna i förväg på Facebook. Betalning och leverans sker sedan på bestämd plats varannan vecka och i och med att allt är förbokat går inget till spillo.

REKO STARTADE I Finland redan 2013, hade premiär i Sverige i Grästorp 2016 och de halländska Reko Ringarna har nu över 20 000 medlemmar.

–Jag trodde inte att det skulle gå så här bra när vi bestämde oss för att starta och hade första mötet i Varberg i juni förra året. Men vi ökar kraftigt fortfarand­e och det trillar väl in en 10-30 medlemmar om dagen fortfarand­e, säger Christina Almén.

Reko Ringen i Varberg är nu den tredje största i Sverige enligt Christina med sina närmare 7700 medlemmar. Och hon tror att mycket av framgången ligger i hur smidigt det är att handla via Reko.

– Just det här att det framför allt är så tidseffekt­ivt, att du kan * Reko är en förkortnin­g för Rejäl Konsumtion och har sitt ursprung i finska Österbotte­n där Reko Ringarna drog igång 2013.

* 2016 startade de första Reko Ringarna i Sverige i Grästorp och idag finns totalt 71 stycken Ringar i Sverige med närmare 110 000 medlemmar.

* Det hela går ut på att lokala producente­r och leverantör­er går ihop och bildar en Reko Ring och kontakten mellan konsument och producent sker i Facebookgr­upper. Via grupperna lägger producente­rna upp varor till försäljnin­g, konsumente­rna bokar sedan vad och hur mycket de vill köpa och betalning och leverans sker vid bokade möten på samma ställe ungefär varannan vecka.

* Reko Ring i Halland finns i Halmstad, Laholm, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. Källa: Hushållnin­gssällskap­et.se/ handla allt du vill från de olika gårdsbutik­erna på en timme. Det är helt omöjligt att åka runt till alla butikerna separat och på det här sättet får du en relation till den du handlar av på ett annat sätt, säger Christina.

Framförall­t har Reko i sommar blivit en räddning när värmen och torka slog till och drabbade många djurägare hårt. Bristen på foder har gjort att många har tvingats skicka djuren till nödslakt och på många håll är slaktköern­a överfulla.

MARI ERIKSSON OCH Daniel Neldemo driver Ekkullens Fårfarm i Veddige och är även med och driver Reko i Varberg. Tack vare Reko har de nu fått sålt mer kött när sommaren tvingade dem att slakta mer än vanligt.

–Utan Reko vet jag inte vad vi hade gjort och vi har nog ökat vår omsättning med närmare 30–40 procent tack vare det här. Vi har fått sålt väldigt mycket av köttet redan och utan Reko hade vi stått här med överfulla frysar nu, säger Mari Eriksson och fortsätter:

– Vi är ju med i tre ringar och det har gjort jättemycke­t för oss. Folk får ju upp ögonen för oss och även om det är mycket jobb är det värt det med tanke på alla beställnin­gar vi får. Men samtidigt finns det väldigt många som aldrig har hört talas om det här också.

reko

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TACKSAMMA. Mari Eriksson och Daniel Neldemo driver Ekkullens fårfarm och är även med och driver Reko Ring Varberg. Tack vare projektet har de fått sålt mycket kött trots den kämpiga sommaren.
Bild: ANNIKA KARLBOM TACKSAMMA. Mari Eriksson och Daniel Neldemo driver Ekkullens fårfarm och är även med och driver Reko Ring Varberg. Tack vare projektet har de fått sålt mycket kött trots den kämpiga sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden