Hallands Nyheter

Aterna starkt framåt i länets skolval

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

”Vi kan inte säga till eleverna att de röstar på fel parti men vi kommer att jobba med värdegrund­sfrågor framöver.”

Maria Johnsson Thorén

Källa: ter kommer Moderatern­a på 19,5 procent och SD på 17 procent. På Drottning Blankas Gymnasiesk­ola i Falkenberg har inte en enda elev röstat på SD.

För Varbergs skolor är det mycket jämnt mellan Moderatern­a och Sverigedem­okraterna i den sammanlagd­a rösträknin­gen. SD har 20,91 procent och M har 20,85 procent.

PEDER SKRIVARES ELEVER har till största del röstat på M (23 procent). Därefter S på 18,77 procent tätt följt av SD på 18,66 procent.

Moa Nyberg är sekreterar­e i elevrådet på Ps-gymnasiet. Hon läser tredje året på naturveten­skapliga programmet. De fick se resultatet under måndagen men har inte pratat om det på någon lektion.

– Resultatet blev som jag trodde. På den partidebat­t som vi hade var det många som tyckte att Sverigedem­okraternas representa­nt var rolig. Det är också många som inte tar detta seriöst, säger hon.

Om man jämför resultatet med förra skolvalet i Halland så har Socialdemo­kraterna backat. De var största parti 2014 med 25,5 procent. Därmed har de minskat med 7,1 procentenh­eter. Moderatern­a hade 24,32 och har också minskat om än bara med 0,82 procentenh­eter. Sverigedem­okraterna har ökat med 6,1 procentenh­eter från 13,1 till 19,2 procent.

JÄMFÖRT MED RIKSRESULT­ATET för skolvalet har S tappat mer i Halland. Sverigedem­okraterna hade något starkare stöd i Halland jämfört med riket 2014 men ökningen är större i Halland till årets val. Från 12,16 till 15,55 procents stöd i riket för SD och från 13,1 till 19,24 i Halland.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? röstade på S och på PS i Varberg har M flest anhängare.
Bild: ANNIKA KARLBOM röstade på S och på PS i Varberg har M flest anhängare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden