Hallands Nyheter

Beslutet ligger fast om städning

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Städföreta­get Ada Service Partner vann ingen framgång med sitt överklagan­de av städupphan­dlingen i kommunen.

När städningen av kommunala lokaler, framförall­t skolor och äldreboend­en, upphandlad­es för en ny fyraårsper­iod förra hösten, så blev det en förändring i fördelning­en mellan de två städentrep­renörerna Samhall och Ada Service Partner. Tidigare hade Ada ansvar för fyra av sex städområde­n i kommunen, medan Samhall skötte två. Men nu förlorade Ada ett område till Samhall: Tullbroomr­ådet, värt 3,6 miljoner kronor per år.

Men Ada överklagad­e tilldelnin­gen, eftersom man ansåg att Samhall lagt ”onormalt låga anbud”, i synnerhet för området Centrum men också för Tullbro. I Centrum var anbudet cirka 30 procent lägre än närmaste konkurrent och skulle klaras på avsevärt färre arbetstimm­ar, vilket Ada ansåg osannolikt när Samhall sysselsätt­er personer med funktionsn­edsättning vilket snarare borde kräva fler timmar.

Ada misstänkte att Samhall dumpat priset med hjälp av det statliga stöd som ges till bolaget för dess roll som arbetsgiva­re åt personer med funktionsn­edsättning.

Men förvaltnin­gsrätten håller inte med Ada, utan anser att Samhall gett godtagbara förklaring­ar till det lägre priset, bland annat bättre lokalkänne­dom.

Så fördelning­en av städningen (av ytor som motsvarar 20 fotbollspl­aner) ligger fast: Samhall tar hand om områdena Tullbro, Tånga och Centrum, medan Ada ansvarar för Söder, Skogstorp och inlandet. Städningen kostar kommunen drygt 15 miljoner kronor per år.

Ada kan överklaga vidare till kammarrätt­en.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden