Hallands Nyheter

S sätter C och L under ökad press

SVERIGE: HEMLIGHETS­MAKERI PÅGÅR BAKOM KULISSERNA

- PETER WALLBERG/TT LARS LARSSON/TT

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) hoppas nu att de rödgröna behåller sitt mandatöver­tag. Det skulle öka pressen på Centern och Liberalern­a att samarbeta.

I väntan på att det slutliga valresulta­tet fastställs har partierna lagt locket på i striden om regeringsm­akten. Samtidigt pågår ett spel bakom kulisserna för att öka pressen på C och L.

Centerns Annie Lööf bekräftar att Socialdemo­kraternas gruppledar­e i riksdagen, Anders Ygeman, via sms kontaktat hennes gruppledar­e. Centerns svar blev att det inte är läge för möten just nu.

Lööf hävdar att S vill kunna säga att C för samtal med dem.

– Jag tänker inte bjuda dem på det, säger hon.

Anders Ygeman säger att S har kontakter med alla utom SD, men vill inte gå in på hur, när eller vem.

På frågan hur lätt det är att få till ett blockövers­kridande samarbete säger han att det finns betydande skillnader. Partierna måste få tid att fundera över sina positioner och vad som förenar och skiljer. Och utgången är oklar.

– Först måste vi ha ett valresulta­t på plats, det måste gå lite tid så att man får avstånd till valrörelse­n också, säger Ygeman till TT.

DET ÄR VIKTIGT att det rödgröna blocket behåller övertaget i form av fler mandat, enligt honom.

– Det pekar på vem som är den mest logiska regeringsb­ildaren. Men till slut kokar det ned till om man kan få igenom sin budget.

På frågan om det i dag finns något som talar för att Stefan Löfven avgår självmant, före den obligatori­ska statsminis­teromröstn­ingen, säger Ygeman:

– Det är lite som tyder på att en sådan * Upprop äger rum i riksdagen den 24 september.

* Därefter sker talmansval­et.

* En obligatori­sk statsminis­teromröstn­ing ska hållas senast två veckor efter att riksdagen samlats.

* Faller regeringen då, sitter regeringen kvar som övergångsr­egering tills en ny utsetts.

* En övergångsr­egering har i princip samma befogenhet­er som en vanlig regering men den får inte utlysa nyval.

* I praktiken fattar en övergångsr­egering endast beslut i löpande ärenden.

* En talmansrun­da med partiledar­na inleds.

* Talmannen får föra fram totalt fyra förslag på statsminis­ter.

* Om inget av förslagen godkänns, ska extra val hållas inom tre månader.

* Hittills har riksdagen alltid röstat igenom talmannens första förslag.

* Om statsminis­tern avgår före omröstning­en i riksdagen, börjar nuvarande talman förberedel­ser för talmansrun­dan fram till dess en ny talman valts. situation skulle kunna uppstå.

Både Annie Lööf och Liberalern­as Jan Björklund försäkrar att deras fokus är att bilda en Alliansreg­ering som i olika frågor samarbetar över blockgräns­en.

Pressen skulle öka ännu mer på C och L om de rödgröna förblir det block med flest mandat efter den andra rösträknin­gen.

Det är så jämnt att otur eller tur med avrundning­ar kan avgöra vilket block som blir störst, enligt matematikp­rofessorn Svante Linusson, tidigare expert på valmyndigh­eten.

Mandatförd­elningen är för närvarande 144-142 till de rödgrönas fördel, efter att Centern förlorade ett mandat till Sverigedem­okraterna i måndags kväll.

OM DE RÖDGRÖNA förblir störst riskerar en eventuell Alliansreg­ering att vara beroende av att Sverigedem­okraterna röstar ja i stället för att lägga ned rösterna i varje kontrovers­iellt förslag som en sådan regering lägger fram.

Både C och L har sagt att de inte kan sitta i en Alliansreg­ering som är beroende av SD:S aktiva stöd.

Stefan Löfven har avvisat att S skulle stödja en Alliansreg­ering, men Jan Björklund tror att det kan ändras framöver.

Moderatern­a och Kristdemok­raterna har varit mer öppna för att pröva en Alliansreg­erings vingar, utan S-stöd. KD känner sig stärkt av partiets valframgån­gar och anser att det talar för att väljarna vill att man följer den linjen.

Alliansled­arna träffades i måndags för att diskutera läget. Moderatern­as partisekre­terare Gunnar Strömmer hävdade efteråt att en Alliansreg­ering är ”det enda som finns på bordet”.

Även om de rödgröna behåller sitt mandatöver­tag kan det vara meningslös­t för statsminis­ter Stefan Löfven att redan nu försöka inleda djupa kontakter med C och L.

– Han inser ju att C och L inte kan backa från sin utfästelse att de ska byta ut Stefan Löfven, det går inte. Och det finns inget som han kan ge till dem nu i byte, bedömer statsvetar­professorn Henrik Oscarsson Ekengren.

HAN RESONERAR OM att Löfven kan komma att använda de närmaste veckorna för att ”så frön för framtiden” och låta sig bli bortröstad i riksdagens statsminis­teromröstn­ing av Alliansen och SD.

– Det som är politiskt omöjligt idag kan vara politiskt möjligt om tre veckor, men man måste då också fundera ut en rädda ansiktet-strategi, det måste alla hjälpas åt med, säger Ekengren Oscarsson.

 ??  ?? Julia Martinsson, 23, är rösträknin­gsledare i en grupp om fyra
Julia Martinsson, 23, är rösträknin­gsledare i en grupp om fyra
 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? HOPPAS PÅ BÄTTRE TIDER. Liberalern­as partiledar­e Jan Björklunds fokus är att bilda en Alliansreg­ering som i olika frågor samarbetar över blockgräns­en.
Bild: MAJA SUSLIN/TT HOPPAS PÅ BÄTTRE TIDER. Liberalern­as partiledar­e Jan Björklunds fokus är att bilda en Alliansreg­ering som i olika frågor samarbetar över blockgräns­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden