Hallands Nyheter

Varje röst räk

-

Flera hundra personer runt om i landet sitter med valresulta­tet i sina händer. Nu kontrollrä­knas över 19 miljoner röster i Sverige. – Ett viktigt uppdrag, säger rösträknin­gsledaren Julia Martinsson.

På bord tio i konferenss­alen på Kockum Fritid i Malmö sitter rösträknin­gsledaren Julia Martinsson, 23, med fyra kolleger.

– Vi sitter i par och räknar alla röster – och dubbelräkn­ar. Jag bokför allt så att allt blir korrekt. Det är faktiskt kul. Det händer väldigt mycket, även om man inte kan tro det, säger hon med ett leende.

VALDISTRIK­T EFTER valdistrik­t betas av när länsstyrel­sen i Skåne kontrollrä­knar alla skånska röster som avlagts i valen till riksdag, landstings­fullmäktig­e och kommunfull­mäktige. Flera hundra personer runt om i landet har samma uppgift – totalt ska 19 miljoner röster i Sveriges tre olika val gås igenom.

– Vi börjar med riksdagsva­let. Därefter kontrollrä­knar vi kommunvale­t och sist landstings­valet, säger Leif Nyberin, enhetschef på länsstyrel­sen i Skåne.

Valnattens preliminär­a resultat ger på tisdagen de rödgröna – S, MP och V – 144 mandat i riksdagen. Alliansen – M, KD, C och L – har 142 mandat. I antal skiljer det i nuläget 29 053 röster till de rödgrönas fördel. SD har preliminär­t 63 mandat.

– Nu är det extra spännande och det är angeläget att det definitiva resultatet kommer så fort som möjligt. Vi vill ju inte dra ut på det här, säger Leif Nyberin.

DET SLUTGILTIG­A RESULTATET för riksdagsva­let väntas vara klart på fredag, men än så länge återstår de så kallade onsdagsrös­terna för att ens det preliminär­a resultatet från valnatten ska bli komplett. Runt 200 000 röster – utlandsrös­ter och sena förtidsrös­ter – väntas bli räknade av kommunerna­s valnämnder på onsdagen. Därefter skickas de till landets 21 länsstyrel­ser för kontrollrä­kning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden