Hallands Nyheter

Vattenpris­et kan fördubblas

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Framöver kommer dropparna ur kranen att bli betydligt dyrare – vattenpris­et i Sverige kommer att fördubblas inom 20 år, enligt branschorg­anisatione­n Svenskt Vatten.

Våra svenska Va-anläggning­ar står inför enorma investerin­gsbehov, berättar Ulf Thysell, tillförord­nad vd på Svenskt Vatten.

– Våra svenska anläggning­ar behöver byggas om. Dels för att de börjar bli gamla, dels för att vi byggt så mycket nya hus i Sverige. Dessutom har det kommit nya krav på avlopp och rening, säger han.

NU INVESTERAS RUNT 12 miljarder kronor per år i reningsver­k och ledningar, men på 20 års sikt kommer det behöva vara ungefär 16,5 miljarder per år, berättar han. Det gör att priset på vattnet kommer att raka i höjden.

– Om en liter kostar fyra öre i genomsnitt nu så kommer priset att vara 8 öre exklusive inflatione­n om 20 år.

Fast priserna varierar förstås väldigt mycket mellan olika kommuner, förklarar han.

– Det är lika dyrt att driva en Va-anläggning av samma storlek i en liten kommun som en stor, men skillnaden är att det finns färre invånare att slå ut kostnaden på.

Men nu går det inte att väja för investerin­gsbehoven längre. Det har exempelvis den varma sommaren bevisat. Då hade många svenska kommuner bevattning­sförbud, och medborgarn­a uppmanades att spara på vattnet.

– På en del håll tog vattnet slut i vattentäkt­erna när det var torka, men i många kommuner kunde anläggning­arna inte producera tillräckli­gt mycket rent dricksvatt­en snabbt nog, förklarar han.

NU KOMMER RÄKNINGEN för alla åren utan investerin­gar. – Många av våra va-anläggning­ar byggdes på 60- och 70-talen, med statsbidra­g som finansieri­ng. De fick inget värde då, och är avskrivna nu. Det var också mycket billigare att bygga anläggning­arna på den tiden, säger Ulf Thysell. Alla nyinvester­ingar som behövs nu blir därför till direkta kostnader, som kommunerna måste låna upp pengar för att täcka. Notan hamnar hos vattenkund­erna, som kommer få betydligt högre vattennoto­r inom en 20-årsperiod, förklarar han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden