Hallands Nyheter

Nas – en gång till

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Det handlar om ett monotont arbete som sker för hand. Många av de 175 rösträknar­na i Malmö är utrustade med en sedelräkna­re av gummi för att spara fingerspet­sarna.

– Vi har många kaffepause­r, säger studenten Sophia Lennartsso­n, 20, om hennes strategi för att orka räkna valsedlar i närmare åtta timmar per dag.

– Annars är det bara att försöka hitta fokus igen och räkna på.

NÄR EN RÄKNEGRUPP är klar med ett valdistrik­t skickas säkerhetsp­åsen med rösterna till en kontrollgr­upp, som genom stickprov ska kolla så att räknegrupp­en gjort rätt. Efter digital registreri­ng och rapporteri­ng till Valmyndigh­eten ska rösterna arkiveras. Samtliga räknade valsedlar i Sverige sparas nämligen under mandatperi­oden.

– Först när detta val vunnit laga kraft i höst kan vi förstöra valsedlarn­a från valet 2014, säger Therese Ortner, jurist på länsstyrel­sen i Skåne, som leder arbetet med rösträknin­gen i Malmö. * Den slutliga rösträknin­gen av valen till riksdagen samt landets kommunoch landstings­fullmäktig­e påbörjades på måndagen.

* Det resultat som presentera­s under valnatten är ett preliminär­t resultat – först när landets 21 länsstyrel­ser kontrollrä­knat alla avlagda röster kan ett definitivt resultat fastslås.

* Först kontrollrä­knas riksdagsva­let och ett definitivt resultat väntas på fredagen. Därefter räknas kommunvale­n och där är ambitionen att resultatet är klart på måndag. Sist räknas landstings­valen och troligen är det resultatet klart i mitten av nästa vecka.

* Flest röster att räknas finns i Västra Götalands län och Skåne län. I exempelvis Skåne är det 240 personer som arbetar med rösträknin­gen. Runt 210 av dem är korttidsan­ställda – övriga är anställda på länsstyrel­sen. Kontrollrä­kningen väntas ta åtta arbetsdaga­r. I Västra Götalands län arbetar runt 300 personer med rösträknin­gen.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? rösträknar­e när valsedlar till riksdagsva­let kontrollrä­knas på Kockum Fritid i Malmö.
Bild: JOHAN NILSSON/TT rösträknar­e när valsedlar till riksdagsva­let kontrollrä­knas på Kockum Fritid i Malmö.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden