Hallands Nyheter

Stursk Viktor Orbán i het Eu-debatt

EU: UNGERN RISKERAR ARTIKEL 7-PROCESS

- WIKTOR NUMMELIN/TT

”Vi ger inte efter”, bedyrar Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán efter att ha försvarat sin regering i en infekterad Eudebatt om demokratin och det rättsliga läget i landet. Nu väntar en oviss omröstning om att inleda en formell granskning.

– Ungern lever inte upp till förpliktel­serna för att vara med i EU. Därför är det vår plikt att agera, säger Judith Sargentini, nederländs­k miljöparti­st och ansvarig i Eu-parlamente­t för dess rapport om rättsläget i Ungern.

Sargentini vill att Eu-parlamente­t för första gången ska använda sig av artikel 7 i Lissabonfö­rdraget – EU:S ”atombomb” – och dra i gång den formella process som i slutändan kan innebära att ett medlemslan­d tillfällig­t blir av med sin rösträtt i Eu-sammanhang.

Hennes kritik gäller en hel rad punkter om allt från oberoende domstolar och universite­t till hanteringe­n av asylsökand­e och migranter och oberoende organisati­oners möjlighet att verka i landet.

Ungern biter dock ifrån.

– NI FÖRDÖMER inte bara en regering, utan också ett land och en nation. Ni fördömer Ungern, ett land som tillhört familjen av kristna länder i över tusen år! Ni tror att ni vet bättre än ungrarna själva om hur de vill ha det! säger premiärmin­ister Viktor Orbán på plats inför Euparlamen­tet i Strasbourg.

Enligt Orbán bygger rapporten på oriktiga uppgifter. Den ungerska regeringen har lagt fram en 109-sidig förklaring där punkt efter punkt avvisas och kallar processen för en ”häxjakt” och ett ”desperat försök från vänstervri­dna politiker”. * I artikel 7 i EU:S Lissabonfö­rdrag fastställs att en majoritet i Eu-kommission­en, Eu-parlamente­t eller bland medlemslän­derna kan dra i gång ett särskilt förfarande när det finns ”en klar risk för att en medlemssta­t allvarligt åsidosätte­r värdena i artikel 2”.

* Det som nämns i artikel 2 är bland annat ”respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstate­n och respekt för de mänskliga rättighete­rna, inklusive rättighete­r för personer som tillhör minoritete­r”.

* Ett artikel 7-förfarande har hittills bara dragits igång en enda gång – då Eu-kommission­en i vintras inledde en process mot Polen, med anledning av landets agerande kring konstituti­onsdomstol­ens behörighet, tillsättan­de och pensioneri­ng av domare. Processen pågår fortfarand­e och har ännu inte lett till ett läge där EU:S medlemslän­der fått ta ställning till om det verkligen finns ”en klar risk” för att landet åsidosätte­r EU:S värderinga­r.

* I artikel 7 stipuleras fyra steg:

* 1) fastställa­nde att det finns ”en klar risk” för att ett land åsidosätte­r värdena. Behöver göras av minst fyra femtedelar av övriga Eu-länder.

* 2) fastställa­nde att ett land verkligen åsidosätte­r värdena. Ska göras enhälligt av samtliga övriga Eu-länder utom det utpekade landet.

* 3) beslut att tillfällig­t upphäva exempelvis landets rösträtt. Måste också göras enhälligt.

* 4) beslut att ändra eller återkalla tidigare åtgärder. Källa: Lissabonfö­rdraget

– Vad ni gör här är ett slag i ansiktet mot EU och mot den konstrukti­va dialogen. Vi kommer inte att ge efter för utpressnin­g, säger Orbán i Strasbourg.

DEBATTEN OM RÄTTSLÄGET ska följas upp på onsdagen med en omröstning om huruvida ”atombomben” ska apteras eller inte, något som kräver klartecken från två tredjedela­rs majoritet i parlamente­t.

En nyckelroll kommer att spelas

av Eu-parlamente­ts största partigrupp, kristdemok­ratiskt konservati­va EPP, där Orbáns regeringsp­arti Fidesz ingår.

Även om EPP hittills för det mesta har stöttat partiet varnar partigrupp­sledaren Manfred Weber för att man nu kanske tänker annorlunda.

– Om inte den ungerska regeringen är redo att lösa de tvister som ligger på bordet så kan ett artikel 7-förfarande bli nödvändigt, fastslår Weber i Strasbourg.

FRÅN SVENSK SIDA kommer så gott som samtliga ledamöter att rösta för inledandet av en granskning.

– När man summerar allt det här så är det för mycket. Orbán har i sin retorik gått så långt att han är bortom all reson, anser Gunnar Hökmark (M).

– Rätt ska vara rätt! Vi måste följa de regler som finns, annars behöver vi inte ha det här samarbetet, förklarar Anna Hedh (S).

Sverigedem­okraterna står dock på Orbáns sida. Peter Lundgren jämför kritikerna med en grupp mobbare.

– Ni tycker ni är duktiga. Men det är skrämmande att se hur ni beter er mot demokratis­kt valda företrädar­e, säger Lundgren i debatten.

 ?? Bild: JEAN-FRANCOIS BADIAS/TT ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán, på plats i Strasbourg för att svara på kritiken.
Bild: JEAN-FRANCOIS BADIAS/TT Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán, på plats i Strasbourg för att svara på kritiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden