Hallands Nyheter

De människa hungrar

- MOA KÄRNSTRAND/TT

tas till år 2030. Men svälten har tvärtom ökat de senaste tre åren.

– Även om vi skulle få bukt med en del av konflikter­na, så betyder inte det att hungern kommer att minska. Problemen med klimatkata­strofer som orsakar till exempel torka kommer att finnas kvar.

FÖRUTOM TORKA KAN det handla om att jordbruksm­ark läggs under vatten när havsnivåer­na stiger eller att saltvatten kommer in i sötvattenf­löden och förstör bördighete­n. Internatio­nella livsmedels­politiska forsknings­institutet beräknar till exempel att priset på ris kommer att öka med över 30 procent på grund av klimatförä­ndringarna till år 2050.

– Det drabbar framförall­t fattiga länder, där många är beroende av jordbruk, säger Savelli.

Undernärin­gen har ökat i nästan alla delar av Afrika och Sydamerika. I Sydasien har FN under ett antal år kunnat se en minskning av hunger, men den trenden tycks ha vänt nu. En av orsakerna är de fall av extremt väder som i klimatförä­ndringarna­s spår har drabbat regionen. Det riskerar också att skapa klimatflyk­tingar och en situation där matbristen blir ännu värre i de områden dit människorn­a flyr.

– 200 MILJONER barn lider fortfarand­e av undernärin­g, det är lite bättre än de senaste åren men en fruktansvä­rt hög siffra.

Ett viktigt steg för att få bukt med utveckling­en är att göra jordbruket mer motståndsk­raftigt, säger Savelli.

– Här i Senegal jobbar man till exempel med väderindex­baserad försäkring. Jordbrukar­na betalar in en liten summa och genom väderdata kan man uppskatta om skörden blir kort. Då kompensera­s jordbrukar­na för de uppskattad­e förlustern­a.

Enligt FN:S globala utveckling­smål ska världssväl­t och undernärin­g utrotas till år 2030.

 ?? Bild: TT/ ALEXIS MASCIARELL­I/KABIR DHANJI ??
Bild: TT/ ALEXIS MASCIARELL­I/KABIR DHANJI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden