Hallands Nyheter

Sten är vetenskaps­nörden som ser framåt

GRATTIS: 75 ÅR 12 SEPTEMBER

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

”Det visade sig att alla inte var riktiga forskare utan några var agenter för KGB och CIA, vilket satte extra krydda på tillvaron.”

Sten Wandel föddes i en bil på S:t Eriksbron i Stockholm eftersom telefonen strulade när hans pappa ringde efter taxi. Det inspirerad­e till yrkesvalet.

I dag har Sten i snart 40 år varit professor i logistik med hela världen som arbetsfält, men det hindrar honom inte från att också engagera sig i Varberg. Trots att det bara är ett år sedan han blev bofast i Varberg har han flera förslag om stans utveckling.

– Varberg skulle då på allvar kunna göra skäl för att vara Västkusten­s kreativa mittpunkt, studiedele­gationer skulle komma hit och fylla hotellen och restaurang­erna även på vintern, menar han.

Som professor har Sten försökt bygga broar mellan vetenskapl­iga discipline­r, näringsliv, myndighete­r, politiker och länder.

STEN BERÄTTAR:

– 1985-88 var jag utsänd till institutet IIASA i Österrike. Det grundades 1972 under kalla kriget. Forskare utsedda av vetenskaps­akademiern­a i åtta stater i öst och åtta i väst skulle hålla koll på politikern­a så de inte gjorde något allvarligt misstag för mänsklighe­ten. Det visade sig att alla inte var riktiga forskare utan några var agenter för KGB och CIA, vilket satte extra krydda på tillvaron. Fakta togs fram om den omfattande skogsdöden i Östeuropa, vilket ledde till strängare miljölagar, och Tjernobylk­atastrofen initierade ett tidigare förbjudet kunskapsut­byte mellan öst och väst för att göra energiprod­uktionen säkrare.

Sten ledde där två projekt: ”Hur IT skulle kunna användas för fordon och vägar de kommande 100 åren” samt ”Vad planekonom­ierna i öst kan lära av marknadsek­onomierna i väst”, speciellt avseende logistik, det vill säga hur man organisera­r och styr produktion­s- och transportk­edjor från råvarukäll­or till konsument.

Det första projektet jobbar Sten fortfarand­e med. Det andra projektet förberedde i princip hur de forna öststatern­a skulle anpassa sig efter murens fall.

– Vi kunde då inte föreställa oss att Berlinmure­n skulle falla endast 16 månader senare. Ledaren för gruppen i Ungern, Attila Chikan, blev sen Ungerns finansmini­ster.

I DAG ARBETAR Sten i forsknings­projekt som professor emeritus vid Lunds Universite­t.

– I Lund har jag mest varit engagerad i projektet om hur Sverige, speciellt transporte­rna, kan bli klimatneut­rala till 2050. Sedan 2010 är jag sekreterar­e i ”Intelligen­t tillträdes­kontroll (ITK)”, ett projekt som drivs i samverkan mellan Lunds Universite­t, bilindustr­in, telematikf­öretag och Trafikverk­et. ITK använder de Gps-lådor som finns i alla nya fordonen som via mobilnätet kopplas till molntjänst­er för att vägleda och övervaka främst lastbilar. Med ITK skulle man på många vägar kunna använda lastbilar som tar väsentligt mer last, vilket skulle minska energiåtgå­ng, kostnader, trafikutry­mme, olyckor, vägslitage och klimatpåve­rkan med upp till 30 procent.

SYSTEMET, PÅPEKAR Sten, kan med visst tillägg stoppa fordon som försöker köra in på gågator, vilket fått stor uppmärksam­het efter terrorista­ttackerna med fordon ibland annat Stockholm.

– Det kan också hålla ute bilar som förorenar eller bullrar från miljözoner i städer eller för debitering av vägavgifte­r som baseras på verkligt vägslitage och trängselpå­verkan. Projektet har lett till många intressant­a internatio­nella samarbeten, inte minst med Australien, där jag passar på att hälsa på min son med familj som bor där sen 10 år.

Sten har under flera år

föreläst för blivande civilingen­jörer om: ”Transporte­rnas utveckling under de senaste 12 000 och de kommande 80 åren” och håller nu på och samlar material för en bok på temat.

Med utgångspun­kt från dessa framtidsvi­sioner har han lämnat förslag på hur Västerport och Varberg skulle kunna vara bland de första att använda ny transportt­eknik, bland annat ”motorvägar” för elcyklar i 50 km/h, transport av sopor från och varutransp­orter till hushåll och butiker med rörpost, självköran­de bilar, lastbilar på 90 ton och 34 meter till och från hamnen, en station för Hyperloope­n, som går i 1 200 km/t mellan Oslo och Paris samt elektriska vertikalst­artande flygande bussar och taxidrönar­e från taket från den nya järnvägsta­tionen.

– Jag är vetenskaps­nörd och kan inte låta bli att fundera på hur saker kan göras bättre. Bland annat kom jag på ett inbrottsla­rm för förpacknin­gar, tog patent och startade Secure Logistics AB för att kommersial­isera uppfinning­en.

– Varken det bolaget eller någon av de andra fem jag varit med att starta har lyckats, men jag skulle inte vilja vara utan dessa äventyr, även om jag förlorat många timmar och kronor.

NÄR STEN INTE arbetar umgås han med familjen för glädje och livskraft:

– Jag och min fru Anita, som jag träffade för 45 år sedan när vi kolliderad­e i en skidbacka i Kalifornie­n, flyttade till Varberg från Lund förra året för att komma nära barn och barnbarn. På somrarna bor vi i en stuga vid havet i Skummeslöv­sstrand.

Sten spelar golf och tränar för att hålla sig i god fysik form, reser - gärna till exotiska kulturer - och lyssnar på klassisk musik. Han är också ideellt engagerad, bland annat i Demensföre­ningen Varberg med att göra kommunen till den demensvänl­igaste i Sverige med en kick-off 15 september i Komediante­n. Han är också engagerad i Föreningen Strandmilj­ö Laholm, som har stämt Laholms kommun till domstol för att få bort motorfordo­nen från stranden i Laholmsbuk­ten. Varifrån får du all kraft och kreativite­t?

- Vi har bipolär sjukdom i släkten och en uppfinnarj­ocke till farfar, det har troligen orsakat att fyra av åtta kusiner på min fars sida blev professore­r i vitt skilda ämnen, trots att vi kommer från lägre medelklass. En lätt dyslexi gör att jag hellre tänker i bilder än ord. Jag håller mig kreativ genom meditation, Rem-sömn och joggning.

Vad är det mer udda du gjort?

– Jag drev i tonåren några somrar klubb Dojjan på ön Tranholmen utanför Stockholm med servering, dans, levande musik och mer eller mindre kända artister. På Stanford gjorde under studietide­n också program på svenska för KQED-RADIO i San Fransisco. Vår familjs motto är ”Ha så kul du törs. Se möjlighete­r. Se framåt.”

Vad tycker du om att fylla 75 år?

– Ingen milstolpe. Väntar med att fira tills jag slutat jobba. Kanske när jag fyller 92, för då hoppas jag kunna hjälpa våra barnbarn med matematikk­urserna på universite­t.

 ??  ?? HAR ALLTID RULLAT FRAMÅT. Professor Sten Wandel: – Jag är vetenskaps­nörd och kan inte låta bli att fundera på hur saker kan göras bättre.
HAR ALLTID RULLAT FRAMÅT. Professor Sten Wandel: – Jag är vetenskaps­nörd och kan inte låta bli att fundera på hur saker kan göras bättre.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ?? Bild: PRIVAT ?? PÅ VANDRING. Sten som tycker om att besöka exotiska platser vandrar till Machu Picchu i Peru 2014. Machu Picchu är en välbevarad förcolumbi­ansk bergsstad i nuvarande Peru, som upptogs på Unescos världsarvs­lista 1983.
Bild: PRIVAT PÅ VANDRING. Sten som tycker om att besöka exotiska platser vandrar till Machu Picchu i Peru 2014. Machu Picchu är en välbevarad förcolumbi­ansk bergsstad i nuvarande Peru, som upptogs på Unescos världsarvs­lista 1983.
 ?? Bild: PRIVAT ?? FRAMTIDSFÖ­RSLAG. Sten har bland lämnat förslag på hur Varberg skulle kunna ha självköran­de fossilfria lastbilar på 90 ton och 34 meter till och från hamnen.
Bild: PRIVAT FRAMTIDSFÖ­RSLAG. Sten har bland lämnat förslag på hur Varberg skulle kunna ha självköran­de fossilfria lastbilar på 90 ton och 34 meter till och från hamnen.
 ?? Bild: PRIVAT ?? INBROTTSSÄ­KERT. Sten aktiverar sitt patenterad­e inbrottsla­rm för packade varor på pilotinsta­llationen hos Elgiganten i Halmstad 2015.
Bild: PRIVAT INBROTTSSÄ­KERT. Sten aktiverar sitt patenterad­e inbrottsla­rm för packade varor på pilotinsta­llationen hos Elgiganten i Halmstad 2015.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden