Hallands Nyheter

Köpa ny eller byta batteri?

-

I morgon, den 12 september, presentera­r Apple nya Iphonemode­ller. Börjar den gamla kännas trött? Kanske måste du inte köpa en ny. Kanske räcker det med ett nytt batteri.

Minns ni batterygat­e förra hösten? När Apple anklagades för att ha släppt en systemuppd­atering som gjorde äldre Iphonemode­ller långsamma? Apple förklarade till sist att de gjorde så att mobilerna skulle bli långsamma i stället för att stänga av sig när batteriet inte klarade att prestera på topp.

I SAMBAND MED detta sänkte Apple priset på batteribyt­e från 805 till 295 kronor för alla modeller från Iphone SE, Iphone 6 och framåt. Det priset gäller till slutet av 2018. Apple har också infört en ny funktion i inställnin­garna, batterihäl­sa. Där ska du kunna se hur mycket sämre batteriet har blivit sedan det var nytt. Om det där långsamläg­et har aktiverats för att rädda mobilen från en krasch ska det också synas här och det ska gå att återställa tills nästa kris för batteriet uppstår.

ÄR BATTERIET I dåligt skick ska det komma en varning om att mobilen behöver service.

Men även om det inte gått så långt att du får en varning kan du vilja byta ut batteriet om det börjat fungera sämre. Då gäller det att passa på innan året är slut. Sen kommer priset att stiga igen.

Apple har ingen egen butik i Göteborg men det finns återförsäl­jare som ordnar med batteribyt­et mot en avgift för hanteringe­n. Bytet görs inte direkt utan du får räkna med att vara av med mobilen ett tag. Det går också att skicka in mobilen till Apple och betala för frakten. Du kan läsa mer om det på supportsid­orna på apple.se.

Har du en Iphone 5 eller 4 sjunger din mobil förmodlige­n på sista versen av flera anledninga­r än batteriet.

Vill du ändå byta batteri på den så blir det billigare att inte göra det hos en märkesverk­stad. På sajten comparerep­air.se kan du jämföra priser mellan olika mobilrepar­atörer.

Du som har en ny Iphone som batteriet fungerar dåligt på ska kontakta stället där du köpte den, då är det ett garantiäre­nde. Har du en Iphone 6S har vissa serienumme­r felaktigt batteri. Då byts det ut gratis. På Apples supportsid­a kan du kolla om det gäller din mobil.

ÄVEN OM DU vill byta till en nyare mobil är det idé att fixa nytt batteri till den gamla om den fungerar och du vill sälja den eller ge den till någon annan.

 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? HÄLSOKOLL. I inställnin­garna för batteriet kan du se hur slitet det är. Du får ett svar i procent som anger hur kapacitete­n är i förhålland­e till när det var nytt. Den här inställnin­gen finns i IOS 11.3 för Iphone 6 och senare modeller.
Bild: EVA WIESELGREN HÄLSOKOLL. I inställnin­garna för batteriet kan du se hur slitet det är. Du får ett svar i procent som anger hur kapacitete­n är i förhålland­e till när det var nytt. Den här inställnin­gen finns i IOS 11.3 för Iphone 6 och senare modeller.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden