Hallands Nyheter

”Astrid stod

-

Unga Astrid har kritiserat­s av författare­ns dotter som tvivlar på att modern hade velat se den gjord. Men skådespela­ren Alba August hoppas att Astrid Lindgren hade varit nöjd. – Hon var ju en rebell som stod upp för de svaga. Jag tror att hon hade tyckt att den här kvinnohist­orien är viktig att berätta.

Den unga Astrid Ericsson sitter i kyrkbänken och lyssnar på predikan. I Alba Augusts tolkning kan hon knappt sitta still, hon fingrar på psalmboken, prasslar och verkar befinna sig någon helt annanstans. Vi vet vad den rastlösa småländska tösen skulle komma att lyckas med som vuxen, när hon fick leva ut sitt inre rika liv framför skrivmaski­nen. Men hur blev hon den hon blev egentligen?

I FILMEN UNGA ASTRID, som får premiär på fredag, skildras en avgörande händelse i Astrid Lindgrens liv. Som hon själv har sagt: ”Jag hade nog blivit författare ändå. Men jag hade inte blivit en stor författare om inte det här med Lasse hade hänt.”

Det här med Lasse. Det var den stora skandal som inträffade i den unga Astrids liv när hon fick barn med den 30 år äldre gifte chefredakt­ören för Vimmerby Tidning, Reinhold Blomberg. Hon var knappt 18 år och händelsen var på den tiden en stor skam.

FÖR REGISSÖREN Pernille Fischer Christense­n såddes ett frö till en film när hon för sex år sedan såg en bild i en dansk tidning, som föreställd­e Astrid Lindgren och en liten pojke i 1920-talskläder.

– Det stod Astrid och lille Lasse på Hoppets allé. ”Va”, tänkte jag, ”har hon varit i Danmark?” Då började jag göra research om hennes liv. Och jag upplever det som en nyckel till henne, det som händer med hennes barn.

Lasse fick leva sin första tid hos en fostermor i Danmark. Och han var inte ensam om ett sådant öde.

– Det var många svenska kvinnor som åkte till Danmark och födde barn på den tiden. De flesta av dem sa adjö för alltid men Astrid gav aldrig upp. Den här fajtern som hon var, det tyckte jag var värt att

 ??  ?? BERÄTTAR OM FÖRFATTARE­N. Regissören Pernille Fischer Christense­n och skådepå henne under 40, så det har verkligen varit utmanande”, säger Alba August som
BERÄTTAR OM FÖRFATTARE­N. Regissören Pernille Fischer Christense­n och skådepå henne under 40, så det har verkligen varit utmanande”, säger Alba August som

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden