Hallands Nyheter

Bono häcklade SD med Hitlerhäls­ning

- TT

Rockstjärn­an Bono gav en satirisk känga åt Sd-ledaren Jimmie Åkesson på en konsert i Paris. SD:S informatio­nschef beklagar den bild som kända personer sprider om partiet.

Informatio­nschefen Henrik Gustafsson pekar på att svenska kändisar i slutet av valrörelse­n gick ut och uppmanade människor att inte rösta på Sverigedem­okraterna. Han uppger att de uppmaninga­rna var ”byggda på felaktighe­ter”.

”När svenska kändisar uppenbarli­gen inte har någon verklighet­sförankrad uppfattnin­g om oss och vårt parti, förvånar det mig inte att läget är än värre hos en person som Bono”, skriver han i en kommentar till TT.

BONO ÄR FRONTMAN i rockgruppe­n U2. Under bandets konsert i Paris i söndags nämnde han det svenska valet – och han gav en satirisk känga åt Jimmie Åkesson, skriver svenska fansajten U2.se.

I ett mellansnac­k , iklädd rollen som sin djävulslik­nande scenfigur ”Macphisto”, berättade sångaren belåtet att han nyligen besökt Sverige. Han beskrev svenskarna som tråkiga, men att de ”börjat upptäcka sin ariska potential”.

Han ropade sedan ut Sd-ledarens namn flera gånger, samtidigt som han lyfte handen i en Hitlerhäls­ning.

– Jimmie Åkesson! Jag gillar honom. Han har gjort så bra ifrån sig i valet i dag. Jag älskar val! Jag älskar den här nyheten. Jag älskar fester (eller partier) som spårar ur, sade han enligt U2.se.

MACPHISTO, SOM HAR vissa likheter med djävulens tjänare Mefisto i Faust-sagan, dök först upp på U2:s konserter i början av 90-talet. Bono, som är känd för sin politiska aktivism, har använt figuren för att häckla sin samtid.

”Primärt vänder jag mig emot den polariseri­ng och den stigma många människor ägnar sig åt, kända som icke kända personer”, kommentera­r SD:S informatio­nschef Henrik Gustafsson.

 ?? Bild: OWEN SWEENEY ?? POLITISK. Bono som sig själv vid ett tidigare tillfälle.
Bild: OWEN SWEENEY POLITISK. Bono som sig själv vid ett tidigare tillfälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden