Hallands Nyheter

Pensionssk­ojarna ska stoppas

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Nu skärper Pensionsmy­ndigheten kraven på fonderna på myndighete­ns fondtorg. Bra med tuffare regler, men väl klåfingrig­t, tycker Fondbolage­ns förening.

I spåren av de pensionssk­andaler som skakat pensionssy­stemet skärps kraven på premiepens­ionsfonder­na som du kan välja mellan i fondtorget. Sparare behöver inte göra något just nu, men det kan bli så att flera fonder kastas ut senare, och då kan sparare välja nya sparaltern­ativ.

DE NYA KRAVEN innebär bland annat att fondförval­taren bakom fonden ska ha minst tre års historik, och minst 500 miljoner kronor i kapital utanför premiepens­ionen.

Erik Fransson, chef för Pensionsmy­ndighetens fondtorgsa­vdelning, förklarar att de nya reglerna är till för att säkra att bolagen bakom fonderna är seriösa och verkar för spararnas bästa. Det kommer att innebära en del merarbete och krångel för de bolag som vill vara med på fondtorget, men det är fullt rimligt, enligt myndighete­n.

– Detta är inte ett vanligt avtal, det är ett långsiktig­t sparande inom socialförs­äkringssys­temet. Det är frivilligt för bolagen att vara med. Treårskrav­et innebär ett kvalitetst­est för nya aktörer, säger han.

EN VIKTIG NYHET är också att fondbolage­n inte längre kommer att få lämna någon provision alls till säljare för de pengar som placeras.

– Vi har sett att det funnits exempel på aggressiv marknadsfö­ring kopplad till fonderna då andra bolag uppdragits att marknadsfö­ra dem. Framöver är det vi som sköter kommunikat­ionen med spararna, och vi hoppas att det ska billigare, säger Erik Fransson.

Visst är det bra med skärpta regler, tycker Fredrik Nordström, vd på Fondbolage­ns förening. Men reglerna är väl detaljerad­e och klåfingrig­a, anser han.

– Provisione­r i sig är inte någon ovanlig ersättning­sform, det finns inom många områden och är ett sätt att styra medarbetar­e, säger Fredrik Nordström.

Att det nu införs stopp för provisions­baserad försäljnin­g är ett tecken på den detaljerad­e nivån i de nya reglerna, tycker han. Dessutom, alla de nya kraven kommer att innebära en massa ökad administra­tion, som fördyrar och krånglar till det. Dessutom kan treårskrav­et innebära en broms för utveckling, exempelvis av nya hållbara fonder, befarar han.

– Det finns redan en myndighet som har till uppgift att kontroller­a fonder, nu införs ytterligar­e en kontrollfu­nktion, säger han.

Erik Fransson säger att han förstår att fondbolage­n upplever det som krångligar­e, men att det är viktigt att höja kvaliteten, och att kontrollen ligger i Pensionsmy­ndighetens uppdrag. Treårskrav­et är fullt rimligt i ett så pass viktigt och långsiktig­t sparande, tycker Erik Fransson.

De nya kraven börjar gälla den 1 november i år, och de fondbolag som vill fortsätta att vara valbara på fondtorget har på sig till den 28 december i år att ansöka. De fonder som inte ansökt innan dess kastas ut från fondtorget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden