Hallands Nyheter

Påfrestand­e grabbig jargong

- MATS JOHNSON

ACTION

THE PREDATOR

Shane Black, USA, 2018 (107 min)

Regi: Regissören Shane Black, som en gång i tiden (1987) skrev manuset till Dödligt vapen (då var han i god form), har ett udda sinne för humor som verkligen inte går hem hos alla, men jag tycker att hans lite märkliga actionkome­dier Kiss Kiss Bang Bang (2005) och The Nice Guys (2016) stundtals är riktigt kul.

Nu har Black bestämt sig för att göra ett slags nyinspelni­ng av Rovdjuret, en trettio år gammal halvdan actionrull­e med Arnold Schwarzene­gger och ett mestadels osynligt utomjordis­kt monster i huvudrolle­rna. Och, i en mindre roll, Shane Black vilket möjligen kan förklara varför The Predator blivit gjord över huvud taget.

DETTA ÄR EN mer eller mindre hjärndöd popcornfil­m, ett försök att efterlikna actionfilm­er från förr (1980-talet) och en film som ska få lätt överåriga killar att minnas hur det var att gå på bio när man var ung, men jag vet inte riktigt om jag vill minnas Arnoldfilm­er som Conan barbaren, Twins och Siste actionhjäl­ten.

Black använder sig av det gamla Hollywoodk­onceptet börja med en jordbävnin­g för att därefter öka samtidigt som alla former av logik flyger ut genom fönstret. Några av skämten är träffsäkra, men de flesta helt under isen. Jargongen är så grabbig att man baxnar.

JO, DET FINNS ett uns av handling. En autistisk pojke, en megatuff kvinnlig forskare (Olivia Munn) och ett gäng avdankade korkade soldater ledda av losern Mckenna (Boyd Holbrook) måste ta upp kampen mot en lömsk och glupsk predator som bestämt sig för att resa till USA med två jyckar i bagaget och döda människor för nöjes skull. Tja, det var väl ungefär allt.

Kvar finns actionscen­erna (okej, men inte mer) och specialeff­ekterna, som inte är direkt toppmodern­a, men det är nog meningen. Sedan påminner det utomjordis­ka rovdjuret när han då och då visar sig oroväckand­e mycket om ett vildsvin.

 ?? Bild: KIMBERLEY FRENCH ?? MAXADE EFFEKTER. Regissören Shane Black använder sig av det gamla Hollywoodk­onceptet börja med en jordbävnin­g för att därefter öka samtidigt som alla former av logik flyger ut genom fönstret, skriver Mats Johnson.
Bild: KIMBERLEY FRENCH MAXADE EFFEKTER. Regissören Shane Black använder sig av det gamla Hollywoodk­onceptet börja med en jordbävnin­g för att därefter öka samtidigt som alla former av logik flyger ut genom fönstret, skriver Mats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden