Hallands Nyheter

Rävspel bakom stor markaffär

VARBERG: När kommunen nu köper 58 hektar mark i Himle faller sista pusselbite­n på plats i ett större förhandlin­gsspel kring området.

- STAFFAN GUSTAFSSON staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

På tisdag klubbar politikern­a i kommunfull­mäktige sitt stora markköp i Himle. En vinnare i sammanhang­et ser ut att bli den lokale fastighets­magnaten Göran Lindeberg.

Sommaren 2017 köper den i Varberg välkände fastighets­ägaren Göran Lindeberg det gamla Fun City-området tillsamman­s med ett konsortium bestående av Sjöströms fastighete­r AB, Derome Hus AB och Hotell AB Draupner.

Tanken är att bebygga det gamla nöjesfälte­t med bostäder, projektet går under arbetsnamn­et ”Björkgårde­n”.

Men kommunledn­ingen sätter sig till motvärn. Den aktuella marken är nämligen utpekad som verksamhet­smark och tänkt för framtida företagset­ableringar, och sådan mark råder det stor brist på.

– Vi var i det läget väldigt tydliga med var vi stod, säger opposition­srådet Jana Nilsson (S).

”Jag är jätteposit­iv till att området utvecklas, men planen att bara bygga bostäder stämmer inte med vår översiktsp­lan”, sade Ann-charlotte Stenkil i en kommentar i HN den 12 juli 2017.

HON REAGERADE BLAND annat på Tony Sjöströms uttalande i HN två dagar tidigare när planerna presentera­des: ”Under sommaren kommer vi att prata ihop oss med Varbergs kommun och vi kommer att ha en pågående dialog. Som sagt, vi har ambitioner för Varberg och jag tror att vi alla vill samma sak”, sade han då.

Det som händer härnäst är att fastighets­magnaten Göran Lindeberg agerar snabbt. Han köper upp stora markområde­n intill, markområde­n som också är tänkta som framtida verksamhet­smark för kommunen och som ligger strategisk­t viktigt nära motorvägen och nära andra verksamhet­sområden som ägs av kommunen.

Den 9 oktober 2017 köper han fastighete­n Spannarp 19:5 för 8,5 miljoner kronor. Den 27 oktober gör han upp med ridsportpr­ofilerna Sofia och Emelie Kroon om att få köpa hästgården Bergsgård och de omgivande markerna för 19,1 miljoner kronor. Och den 2 juli 2018 köper han ett antal fastighete­r i området av tidigare Fun Cityägaren Pierre Heramb för totalt 20 miljoner kronor.

Plötsligt äger Göran Lindeberg i stort sett all mark kring Himle som är av intresse för kommunen. Han befinner sig i ett gott förhandlin­gsläge.

Själva hästgården som tidigare ägts av familjen Kroon säljer Lindeberg snart vidare. Den får han 12,8 miljoner kronor för av ett par från Mölndal i en affär som görs upp den 23 mars 2018.

NU HAR DET blivit dags för nästa steg. Kommunen ges möjlighet att köpa ett stort stycke av den mark som nu ägs av Lindeberg. Den 58 hektar stora markytan som erbjuds har fördelen att den nu inte belastas av några byggnader.

– För oss på kommunen är det en nackdel att köpa bebyggda fastighete­r, typ en hästgård. För då måste vi sedan sälja dessa vidare, säger Jana Nilsson.

Affären presentera­s för kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott den 21 augusti. Förslaget är att Varbergs kommun ska köpa 58 hektar mark

av Lindeberg för 34,5 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär 60 kronor per kvadratmet­er.

Hallands Nyheter skriver om affären i en artikel som publiceras den 28 augusti. Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil säger då att: ”Det blir ett sammanhäng­ande planarbete för hela området. Nu kommer både verksamhet­er och bostäder kunna finnas”.

Samma dag klubbas ärendet av en enig kommunstyr­else och ett pressmedde­lande skickas ut. I detta finns följande uttalande av Stenkil:

”Hela Varberg ska växa och för en levande landsbygd krävs både företag och bostäder utanför stadskärna­n. I Himle satsar vi framför allt på ytor för utveckling av näringsliv­et, men även bostäder behövs och nu når vi i samarbete med markägaren en lösning där planarbete för 200 nya bostäder kan påbörjas”.

Nu på tisdag, den 18 september, ska frågan upp för slutgiltig­t avgörande i kommunfull­mäktige. Det är mycket sannolikt att det kommer att bli ett ja till köpet, även om det inte är oomstritt.

– Det här har väckt en hel del diskussion­er, både inom mitt parti och andras. Det är inte okontrover­siellt att ändra verksamhet­smark till bostadsmar­k på det sätt som kommer att ske här. Samtidigt får vi ju tillgång till ett stort stycke verksamhet­smark som är viktigt för oss, konstatera­r Jana Nilsson.

HAN MENAR ATT bristande framförhål­lning gör att kommunen hamnar i utsatta positioner och därför tvingas till den här typen av affärer.

– Jag har länge påtalat vikten av att kommunen ser till att ha verksamhet­smark som räcker långt in i framtiden, så att man slipper sådana här situatione­r. Nu gäller det att vi försöker hitta så mycket mark det går på olika håll i kommunen för att säkra upp inför framtiden, tycker han.

Affären påminner om en annan transaktio­n som HN skrev om 2016. Den gången var det industrima­rk på Holmagärde som först passerade skokungen Mats Nilssons händer innan den landade hos kommunen. Situatione­n i det fallet beskrevs som att de tidigare ägarna inte ville sälja direkt till kommunen, utan att köpet därför var tvunget att gå genom Nilsson. Men Nilsson gick inte lottlös – till affären kopplades en möjlighet för Nilsson att köpa tillbaka mark till ett kraftigt rabatterat pris. Affären genomförde­s 2008, men kom först i offentlig dager ett antal år senare, när HN skrev om saken den 24 november 2016. I HALLANDS NYHETER beskrevs affären så här:

”Mats Nilsson betalade 29 miljoner kronor, via bolaget M1 Exit West AB 14 april 2008. Samma dag sålde han vidare hela markområde­t, för samma belopp, i en så kallad transporta­ffär med Varbergs kommun. Det upprättade­s även ett köpeavtal som tillåter Mats Nilsson att köpa tillbaka 65000 kvadratmet­er mark för 37 kronor kvadratmet­ern av kommunen. Priset per kvadratmet­er är samma som bonden Magnus Nilsson sålde åkermarken för 2008. Men nu är det inte åkermark längre, utan planlagd industrima­rk. Marknadspr­iset på det i Varberg är, enligt bedömare till Hallands Nyheter, cirka 350 kronor per kvadratmet­er.”

– Jag var inte med vid den affären, men det ser ut att finnas parallelle­r. Det är olyckligt att vi hamnar i fastighets­ägarnas händer på det här sättet. Det riskerar att trissa upp priserna, även om jag nu tycker att det var ett rimligt pris vi får betala för marken i Himle. Och jag är väldigt glad att vi kommer över den här marken som är strategisk­t viktig för oss, säger Jana Nilsson.

Något avtal om möjlighet till framtida återköp finns inte i den nu aktuella överenskom­melsen med Lindeberg enligt Jana Nilsson.

– På upp-sidan för Lindebergs del finns bland annat att han kan sälja vidare de här hästgårdar­na som finns på området. Samt att han får igenom sitt bostadspro­jekt. Det vi vinner på kommunen är att vi får loss ett stort område verksamhet­smark i ett bra läge. Och vi köper till ett marknadsmä­ssigt pris, säger Jana Nilsson.

HELA DET AKTUELLA området ligger för närvarande hos det kommunala lantmäteri­et för ombildning. Fastighete­r ska slås ihop och styckas av. Tanken är bland annat att Pierre Herambs gamla gård med adressen Gårdsgärde ska styckas av och förblir i Göran Lindebergs ägo.

– Det finns inga beslut om detta ännu. Men tanken är att detta ska bli en mindre hästgård, säger Ellinor Karlsson som handlägger ärendet.

Det finns också ett kontrakt mellan Göran Lindeberg och Himle Markcenter (Varbergs schakt AB) om en försäljnin­g av en framtida avstycknin­g av cirka 3,25 hektar på fastighete­n Spannarp 23:23. Priset anges till 80 kronor per kvadratmet­er, vilket skulle motsvara omkring 2,7 miljoner kronor. Kontraktet är upprättat den 3 maj 2018.

Lindebergs tänkta affär med kommunen är naturligtv­is inte formaliser­ad ännu, eftersom den inte klubbats igenom i kommunfull­mäktige.

Göran Lindeberg själv befinner sig på resande fot, enligt uppgifter från personal på hans kontor är han i Armenien. Men han hälsar i ett mejl från det gemensamma mejlkonto han har tillsamman­s med sin fru Bibi att: ”Vi är inte hemma före 18 sept. Men vi säger, att om kommunen tycker, att man gjort en god affär, så är vi nöjda!”.

För oss på kommunen är det en nackdel att köpa bebyggda fastighete­r, typ en hästgård. För då måste vi sedan sälja dessa vidare.

JANA NILSSON

 ??  ?? SOFIA KROON. ANN-CHARLOTTE STENKIL. STORAFFÄR. Kommunen får köpa viktig verksamhet­smark av Göran Lindeberg, i gengäld kan fastighets­magnaten gå vidare med sitt bostadspro­jekt. GÖRAN LINDEBERG.
SOFIA KROON. ANN-CHARLOTTE STENKIL. STORAFFÄR. Kommunen får köpa viktig verksamhet­smark av Göran Lindeberg, i gengäld kan fastighets­magnaten gå vidare med sitt bostadspro­jekt. GÖRAN LINDEBERG.
 ?? Bild: BJÖRN TILLY/BILDBYRÅN, ANNIKA KARLBOM & DANIEL MOLUND/ARKIV ??
Bild: BJÖRN TILLY/BILDBYRÅN, ANNIKA KARLBOM & DANIEL MOLUND/ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden